Παρελθόν αναμένεται να αποτελούν το προσεχές μέλλον τα παραδοσιακά έντυπα οδηγιών που συμπεριλαμβάνονται στις συσκευασίες των φαρμάκων συμπαρασυρόμενα από την ολοκληρωτική ψηφιοποίηση της Υγείας.

Το 2023, η IPSOS διεξήγαγε μια ανεξάρτητη έρευνα σε καταναλωτές έξι κρατών μελών της ΕΕ αποσκοπώντας στην αποτύπωση των αντιλήψεων και των προσδοκιών τους σχετικά με τις έντυπες πληροφορίες που βρίσκονται μέσα στη συσκευασία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και την ετοιμότητa των εταιρειών να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές μορφές ενημέρωσης.

Με βάση τη νομοθεσία όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που είναι εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περιλαμβάνουν το Ενημερωτικό Φυλλάδιο Ασθενούς (PIL). Στην τρέχουσα έντυπη μορφή του, αυτό το έγγραφο χρησιμεύει ως σημαντική πηγή πληροφοριών για τους ασθενείς, περιέχοντας εκτενείς πληροφορίες για το προϊόν και τον τρόπο λήψης του. Ιδιαίτερα δε για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα ενημερωτικά φυλλάδια για τους ασθενείς είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υποστήριξη της ασφαλούς χρήσης όπου η εποπτεία του επαγγελματία υγείας δεν είναι πάντα παρούσα.

Το μέλλον των πληροφοριών είναι ψηφιακό

Οι Ηλεκτρονικές Πληροφορίες Προϊόντος (ePI) - ή "ψηφιακό φυλλάδιο" - δεν είναι μια νέα έννοια και αναφέρονται στις πληροφορίες  του προϊόντος που είναι προσαρμοσμένες για χειρισμό σε ηλεκτρονική μορφή (μέσω ενός δισδιάστατου γραμμικού κώδικα που διατίθεται στην εξωτερική συσκευασία και είναι προσβάσιμο για παράδειγμα από κινητό τηλέφωνο). Ωστόσο, η χρήση και η διαθεσιμότητά του ψηφιακού φυλλαδίου είναι προς το παρόν περιορισμένη.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας IPSOS αποκάλυψαν ότι:

Το 75% των ερωτηθέντων που αγόρασαν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή πάντα ή σχεδόν πάντα διάβασαν ορισμένες από τις πληροφορίες που παρέχονταν στη συσκευασία ή στο φυλλάδιο του ασθενούς.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες - το 44% - είχαν ήδη πρόσβαση σε ένα ψηφιακό ενημερωτικό φυλλάδιο για ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο τον περασμένο χρόνο.

Με την εξέλιξη της πρόσβασης στο Διαδίκτυο και των νέων τεχνολογιών, αυτό σημαίνει ότι τα ψηφιακά φυλλάδια δεν είναι απλώς μια ευχάριστη δυνατότητα, αλλά ένα σημαντικό εργαλείο με δυνατότητα εξερεύνησης 

Ωστόσο, η έρευνα της IPSOS εντόπισε βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την απρόσκοπτη μετάβαση των πληροφοριών προϊόντων σε ψηφιακή μορφή.

Σε αυτά τα εμπόδια περιλαμβάνονται προκλήσεις όπως η πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές ή η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο, τα διαφορετικά επίπεδα ψηφιακής παιδείας (συχνά συνδέονται με την ηλικία και την εκπαίδευση) και τη γενική απροθυμία για την πλήρη υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών συστημάτων πληροφοριών προϊόντων είναι πολλαπλά:

Για τους ασθενείς : Βελτιωμένη προσβασιμότητα (π.χ. φωνητική ανάγνωση), ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, πολυγλωσσική υποστήριξη, βελτιωμένη αναγνωσιμότητα (π.χ. μέγεθος γραμματοσειράς), οπτικά βοηθήματα (π.χ. χρήση βίντεο), περιεκτικότητα και εξατομικευμένο περιεχόμενο.

Για τις φαρμακοβιομηχανίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τη κοινωνία: Γρήγορες ενημερώσεις, ενοποίηση με συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της μείωσης των απορριμμάτων.

Το Φυλλάδιο Πληροφοριών Ασθενούς θα πρέπει επίσης να απλοποιηθεί με πιο προσιτές πληροφορίες.

Τα ψηφιακά συστήματα πληροφοριών προϊόντων έχουν μοναδικές δυνατότητες για τη βελτίωση της πρόσβασης των ανθρώπων στις πληροφορίες. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά ενημερωτικά φυλλάδια προϊόντων έχει συχνά αναφερθεί ως πολύ περίπλοκη ή τεχνική. Η μετάβαση στο ψηφιακό κόσμο προσφέρει μια ευκαιρία για τον εξορθολογισμό της δομής, της μορφής και του περιεχομένου των πληροφοριών.

Πηγές:
https://aesgp.eu/articles/from-paper-to-digital-leaflets-making-patient-information-more-inclusive

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας