Σε ιδιωτική εταιρεία ανέθεσε η διοίκηση του Κρατικού της Νίκαιας τις αξονικές τομογραφίες του νοσοκομείου.
Λόγω υποστελέχωσης του τμήματος δεν ήταν δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως υπάρχει όριο 120 εξετάσεων ανά εφημερία, με τους γιατρούς να αναρωτιούνται εάν επαρκεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι 120 αξονικές ενδέχεται να αφορούν μικρότερο αριθμό ασθενών, καθώς κάθε πολυτραυματίας υποβάλλεται σε πολλαπλές εξετάσεις.
Η εφημερία, δε, του Κρατικού Νίκαιας είναι η δεύτερη πιο "βαριά" στο ΕΣΥ, με 109.104 προσελεύσεις ετησίως ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των γιατρών, αναφέρθηκε πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς και τους ίδιους.
Όπως αναφέρουν, η νέα σύμβαση που υπογράφηκε με την εταιρεία βάζει όριο 120 αξονικών σε κάθε γενική εφημερία, που θα μπορούν να διαγνωστούν από τον ιδιώτη.
"Το όριο αυτό, που μπαίνει με καθαρά οικονομικά κριτήρια, είναι αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο. Ποιος θα κρίνει ποιος ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία αν όχι ο θεράπων ιατρός;", αναρωτιούνται.
Όριο
Απευθύνουν, επίσης, το ερώτημα ποιος θα πάρει την ευθύνη να κινδυνεύσει έστω και ένας ασθενής επειδή εξαντλήθηκε το όριο των 120 αξονικών τομογραφιών και δεν πρόλαβε να κάνει.
"Θα περιμένει ο πολυτραυματίας που θα έρθει για παράδειγμα στις 4 το πρωί να αλλάξει η βάρδια για να κάνει αξονική; Η ευθύνη για όποιον ασθενή τεθεί σε κίνδυνο λόγω μη δυνατότητας απεικόνισης βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση", σημειώνουν.
Καταγγέλλουν πως προβλήματα και δυσλειτουργίες προκύπτουν και σε άλλα κομμάτια της λειτουργίας του νοσοκομείου, λόγω παλαιότητας μηχανημάτων αλλά και έλλειψης προσωπικού:
"Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν είχε χαλάσει ο βιοχημικός αναλυτής εν μέσω γενικής εφημερίας, τα ακτινολογικά μηχανήματα δυσλειτουργούσαν στην τελευταία γενική εφημερία", σημειώνουν.
Καθυστερήσεις υπάρχουν και στη διενέργεια ακτινογραφιών, λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων.
"Γιατί σε έναν ολόκληρο όροφο του νοσοκομείου υπάρχει ένας τραυματιοφορέας και μάλιστα στην πρωινή βάρδια που πρέπει να γίνουν όλες οι μεταφορές για τις εξετάσεις;" ρωτούν.
Ζητούν να καταργηθεί το αντιεπιστημονικό - όπως χαρακτηρίζουν - όριο στις αξονικές τομογραφίες τις ημέρες των γενικών εφημεριών και να καλυφθούν οι αναγκαίες θέσεις προσωπικού.
Εργασίες
Στη γενική συνέλευση των γιατρών αναλύθηκε και το θέμα των εργασιών ανακαίνισης στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου:
Όπως αναφέρουν "γίνεται χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών".
Σύμφωνα με τους γιατρούς, το να δοθούν σε μία παθολογική κλινική 35 κρεβάτια διάσπαρτα σε όλο το νοσοκομείο θέτει υπό αίρεση την σωστή παρακολούθηση και τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης σε ένα επείγον περιστατικό.
Ειδικά με το δεδομένο ότι οι παθολογικές κλινικές κατά μέσο όρο πραγματοποιούν τουλάχιστον 50 εισαγωγές, ενώ ήδη έχουν νοσηλευόμενους ασθενείς, δημιουργεί το ερώτημα που θα νοσηλευτούν οι υπόλοιποι ασθενείς.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απεβίωσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης
Συνταγογράφηση με τεχνητή νοημοσύνη προωθεί το υπουργείο Υγείας
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας 2024: Δράσεις για την ενημέρωση του κοινού από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία