Η κινητικότητα του σπέρματος των νέων ανδρών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό προκύπτει από μια ανάλυση της μεγαλύτερης τράπεζας σπέρματος στον κόσμο στο Human Reproduction.

Αντίθετα, δεν υπήρχαν ενδείξεις μείωσης της συγκέντρωσης σπέρματος στην εκσπερμάτιση, κάτι που άλλοι ερευνητές παρατηρούν εδώ και καιρό και το χαρακτηρίζουν ανησυχητικό σημάδι για την ανδρική γονιμότητα.

Οι δωρητές σπέρματος ήταν επίσης περιζήτητοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η "Cryos International" από το Άαρχους στη Δανία, η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος στον κόσμο, ανέστειλε τη λειτουργία της μόνο για λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια του πρώτου αποκλεισμού.

Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου, λαμβάνονταν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι δότες δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν αλλαγές στο σπερμοδιάγραμμα των ανδρών που εγγράφηκαν ως δότες σπέρματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στη Δανία, αυτό περιελάμβανε συνολικά 6.758 άνδρες με μέση ηλικία 25,4 ετών μεταξύ 2017 και 2022.

Μόνο 1.839 αιτούντες έγιναν δεκτοί ως δότες μετά από ανάλυση σπερμοδιαγράμματος. Η χαμηλή κινητικότητα, η παράμετρος εδώ είναι ο "συνολικός αριθμός κινητών σπερματοζωαρίων" (TMSC), αποτελεί λόγο απόρριψης ως δωρητή σπέρματος: τα αργά σπερματοζωάρια είναι κατά βάση γόνιμα, αλλά το "ποσοστό επιτυχίας" στην τεχνητή γονιμοποίηση μειώνεται.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Robert Montgomerie από το Πανεπιστήμιο Queen's στο Kingston της καναδικής επαρχίας Ontario ανέλυσε τώρα τα σπερμοδιαγράμματα των αιτούντων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια περίεργη μείωση των TMSC από 61,4 εκατομμύρια το 2019 σε 48,1 εκατομμύρια το 2022 (ανά εκσπερμάτιση).

Πρόκειται δηλαδή για μια πτώση της τάξης του 22%. Η συγκέντρωση του κινητικού σπέρματος (σε σχέση με την ποσότητα της εκσπερμάτωσης) μειώθηκε επίσης κατά 16% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ερευνητές αποκλείουν τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 ως αιτία, καθώς η τράπεζα σπέρματος έκλεισε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της νόσου και στη συνέχεια εισήχθησαν μόνο όσοι είχαν αρνητικές εξετάσεις. Η πιο πιθανή εξήγηση φαίνεται να είναι η έλλειψη άσκησης εκ μέρους των δωρητών σπέρματος κατά τη διάρκεια των φάσεων αποκλεισμού.

Στη Δανία, επίσης, οι άνθρωποι δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν από τα σπίτια τους κατά περιόδους και τα μέτρα αποφυγής επαφών μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί νεότεροι άνδρες να ασκούνται λιγότερο. Αυτό δεν μπορεί να επαληθευτεί, καθώς οι πιθανοί δότες σπέρματος δεν ερωτήθηκαν λεπτομερώς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Montgomerie, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθιστική δραστηριότητα έχει δυσμενή επίδραση στην κινητικότητα του σπέρματος. Αν αυτή η θεωρία είναι σωστή, τότε η κινητικότητα θα πρέπει να ανακάμψει μόλις τελειώσει η πανδημία. Μια παγκόσμια κρίση στη γονιμότητα μάλλον δεν πρέπει να φοβόμαστε.

Τα τελευταία χρόνια, δύο μετα-αναλύσεις του Hagai Levine από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ είχαν προκαλέσει μια τέτοια κρίση.

Ο ερευνητής είχε ανακαλύψει ότι οι εκσπερματώσεις των δωρητών σπέρματος περιέχουν όλο και λιγότερο σπέρμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Levine, η πυκνότητα του σπέρματος έχει μειωθεί κατά 1,16% ετησίως από το 1972. Από το 2000, η μείωση λέγεται μάλιστα ότι επιταχύνθηκε σε 2,64% ετησίως.

Οι μελέτες είχαν προκαλέσει φόβους στα μέσα ενημέρωσης για την επικείμενη εξαφάνιση των ανθρώπων (τουλάχιστον στις δυτικές χώρες).

Ωστόσο, τα ευρήματα του Levine είναι αμφιλεγόμενα και η Sonia Cipriani από την πολυκλινική του Μιλάνου δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα του Levine σε μια μετα-ανάλυση στο περιοδικό "Andrology".

Ο Montgomerie δεν βρήκε επίσης καμία ένδειξη μείωσης της συγκέντρωσης του σπέρματος στην εκσπερμάτιση στα σπερμοδιαγράμματα των Δανών δοτών σπέρματος.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, δεν μειώθηκε σημαντικά ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ακουστικά: Πόσο επικίνδυνα είναι;
Π. Παπανικολάου: Αντίθετοι οι γιατροί στο νέο πρόγραμμα εφημέρευσης στην Αττική
Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του προστάτη