Η επιτροπή ανθρώπινων σκευασμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναγνωρίζει την ύπαρξη κινδύνου δευτεροπαθών κακοηθειών σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα κυτταρικής θεραπείας CAR-Τ/.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται εφόρου ζωής για κακοήθειες προερχόμενες από τα Τ – κύτταρα.
Πρόκειται για έναν νέο καρκίνο, διαφορετικό από τον προηγούμενο, ο οποίος ξεκινά σε έναν τύπο λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Τ-κύτταρα) και ενδέχεται να εμφανιστεί μετά τη θεραπεία με φάρμακα υποδοχέα χιμερικού αντιγόνου των Τ-κυττάρων (CAR-Τ).
Η επιτροπή αξιολόγησε δεδομένα σε 38 περιστατικά με δευτεροπαθείς κακοήθειες προερχόμενες από τα Τ-κύτταρα συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος των Τ-κυττάρων και της λευχαιμίας, τα οποία αναφέρθηκαν μεταξύ περίπου 42.500 ασθενών οι οποίοι έχουν λάβει θεραπεία με φάρμακα κυτταρικής θεραπείας CAR-Τ.
Δείγματα ιστών ελέγχθηκαν στα μισά περιστατικά, αποκαλύπτοντας την παρουσία δομής υποδοχέα χιμερικού αντιγόνου σε 7 περιστατικά. Αυτό υποδηλώνει ότι τo φάρμακο κυτταρικής θεραπείας CAR-T σχετιζόταν με εξέλιξη της νόσου.
Οι δευτεροπαθείς κακοήθειες με προέλευση από τα Τ-κύτταρα έχουν αναφερθεί εντός εβδομάδων και μέχρι αρκετά χρόνια κατόπιν της χορήγησης των φαρμάκων κυτταρικής θεραπείας CAR-Τ.
Τα φάρμακα κυτταρικής θεραπείας CAR – T ανήκουν σε έναν τύπο εξατομικευμένων ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο, όπου ένας τύπος κυττάρων λευκών αιμοσφαιρίων (Τ- κύτταρα) επαναπρογραμματίζονται και ενείονται ξανά για να επιτεθούν στον καρκίνο.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έξι φάρμακα αυτού έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί είναι καλό να έχουμε οικογενειακές παραδόσεις
Βαρηκοΐα - απώλεια ακοής: Τι την προκαλεί και σε ποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη
Ακουστικό τραύμα και θορυβογενής απώλεια ακοής - Πόσα ντεσιμπέλ είναι ασφαλή