Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η επίδραση δεν σταματά εκεί αλλά εκτείνεται σε περισσότερες από 30 νόσους –συνδέεται ακόμα και με πρόωρο θάνατο.
Η μελέτη αξιολόγησε τα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη 429.159 συμμετεχόντων 40 έως 69 ετών με τον δείκτη TyG. Υψηλότερος TyG δείχνει μεγαλύτερου βαθμού αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα σκορ του κυμαίνονταν από 5.87 έως 12.46 μονάδες με μέσον όρο τις 8.71.
Αντρες, ηλικιωμένοι, όσοι ήταν λιγότερο ενεργητικοί, καπνιστές και παχύσαρκοι, γενικά είχαν υψηλότερα σκορ TyG στην έναρξη της έρευνας.
Μετά από παρακολούθηση που διήρκεσε 13 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδεόταν με 31 νόσους, με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 26 από αυτές, περιλαμβανομένων διαταραχών ύπνου, βακτηριακών λοιμώξεων και παγκρεατίτιδας.
Κάθε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη κατά μια μονάδα συνδεόταν με 18% υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών ύπνου, 8% υψηλότερο κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων και 31% υψηλότερο κίνδυνο παγκρεατίτιδας.
Ενώ η αντίσταση στην ινσουλίνη φάνηκε να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη, συνδέεται με περίπου 65% αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, 61% αυξημένο κίνδυνο για δυσλιπιδαιμία και 10% υψηλότερη πιθανότητα ισχιαλγίας.
Ωστόσο φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης 5 νόσων, όπως αναιμία, Πάρκινσον και οστεοπόρωση. Για κάθε άνοδο μιας μονάδας στην αντίσταση στην ινσουλίνη υπήρχε μείωση 6% στην αναιμία, 16% μείωση στη νόσο Πάρκινσον και 13% μειωμένος κίνδυνος οστεοπόρωσης.
Αναλύοντας τον κίνδυνο θνησιμότητας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κάθε αύξηση κατά μια μονάδα συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες κατά 11%.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αξιολογώντας τον βαθμό αντίστασης στην ινσουλίνη είναι πιθανό να εντοπιστούν άνθρωποι με κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, υπέρτασης, καρδιοπάθειας, ισχιαλγίας, ουρικής αρθρίτιδας και άλλων νόσων.
Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes (EASD).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ
Φώσφορος: Τι ρόλο παίζει στον οργανισμό
Πολλά σχόλια και ενστάσεις στις προδιαγραφές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού