Η ραγδαία ανάπτυξη και ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι) στην ιατρική τεχνολογία, απασχολεί έντονα τη ιατρική κοινότητα η οποία ασφαλώς και επικροτεί την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά παράλληλα δεν μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη και αυτόνομη διαδικασία, ξένη από τον καθοριστικό ρόλο του ειδικού ιατρού.
Σε ότι αφορά στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θεωρείται σημαντικός ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαδικασία συλλογής ωαρίων, γονιμοποίησης , ανάπτυξης και εμβρυομεταφοράς, έχοντας στη διάθεση των ειδικών μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και αντίστοιχων περιστατικών, τα οποία σαφέστατα μπορούν να συμβάλλουν στη σύγκριση δεδομένων και να συμβουλεύσουν τον ιατρό στην ορθή τελική επιλογή του εμβρύου με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης, μειώνοντας συγχρόνως αποτελεσματικά τις πιθανότητές εσφαλμένης εκτίμησης.
Με βάση τα δεδομένα που εισάγει ο ιατρός ο οποίος και κρίνει τη σημασία τους, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναζητά στις χιλιάδες των περιστατικών που έχει στη δεξαμενή της, το ποσοστό συμβατότητας που έχει με τα περιστατικά αυτά, δίνοντας τη δυνατότητα της πλέον ορθής απόφασης.
«Φυσικά η τεχνολογία δεν προδικάζει πάντα ένα επιτυχές αποτέλεσμα και δεν υποκαθιστά τον σημαντικό ρόλο του ιατρού που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την όλη προσπάθεια του ζευγαριού και ειδικά της μέλλουσας μητέρας, προκειμένου να έχει ένα ευτυχές αποτέλεσμα», τονίζει σε δηλώσεις του ο Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, ενώ προσθέτει πως «Υπάρχουν παράγοντες που ενδεχόμενα μπορούν να επηρεάσουν την πορεία κάθε κύκλου στην υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη».
Συμπερασματικά η Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγει ένα νέο παράθυρο διεύρυνσης της επιτυχίας μιας υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης, αρκεί η χρήση της να μην υπεραπλουστεύσει τη συστηματική και ενεργή συμμετοχή του ειδικού ιατρού στην όλη διαδικασία που και απαιτητική είναι και που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και εμπειρία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο αναμόρφωσης του προσωπικού ιατρού
Φιστίκια Αιγίνης: Πώς ωφελούν την υγεία
Ο καλός νυχτερινός ύπνος προφυλάσσει τους εφήβους από την υπέρταση [μελέτη]