Η στρατιωτική μέθοδος του ύπνου έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στο ίντερνετ τελευταία επειδή υπόσχεται (με λίγη εξάσκηση, πάντα) να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε μέσα σε δύο μόλις λεπτά. Μήπως αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ή μήπως είναι ένα σύστημα που απλά θα λειτουργήσει για κάποιους, ενώ για κάποιους άλλους όχι; Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Τι ακριβώς είναι η στρατιωτική μέθοδος ύπνου;
Πρόκειται για μία τεχνική χαλάρωσης που υποτίθεται μπορεί να μας βοηθήσει να πέσουμε για ύπνο πολύ γρήγορα – ειδικά αν υπολογίσουμε ότι για τον μέσο άνθρωπο χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να κοιμηθεί, και χωρίς να υπολογίζουμε τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία.
Αρχικά, δεν γνωρίζουμε καν αν όντως αυτή η μέθοδος είναι κάτι που διδάσκεται σε στρατιωτικούς. Δεν πρόκειται για κάτι που στηρίζεται από επιστημονική έρευνα. Η ιστορία πίσω από τη μέθοδο λέει ότι είναι αυτό που μαθαίνουν να κάνουν στρατιωτικοί σε αποστολές, ειδικά πιλότοι μαχητικών. Συνεπώς, μία σοβαρή ερώτηση εδώ: Είναι το ζήτημα διαχείρισης του χρόνου του μέσου ανθρώπου τόσο ζωής-και-θανάτου όσο για έναν πιλότο μαχητικού αεροσκάφους; Ή μήπως αυτό θα ήταν επιπλέον στρες;
Είπαμε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να στηρίζουν τη στρατιωτική μέθοδο ύπνου. Παρ’ όλα αυτά, τα “συστατικά” της είναι μελετημένα και αποδεδειγμένα ότι μπορούν να έχουν χαλαρωτική επίδραση – όχι όμως ότι είναι και 100% επιτυχία στο να μας στείλουν για ύπνο. Το σύνολο της μεθόδου επίσης δεν έχει ερευνηθεί αρκετά για να γνωρίζουμε πόσο πετυχημένο είναι.
Αυτά είναι τα βήματα που θα δείτε λίγο-πολύ στο ίντερνετ ότι περιλαμβάνει η στρατιωτική μέθοδος ύπνου:
Χαλάρωση των μυών
Ξαπλώστε ανάσκελα. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε ότι χαλαρώνετε ένα-ένα κάθε μέρος του σώματός σας, ξεκινώντας από το μέτωπο και φτάνοντας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Προσπαθήστε να αισθανθείτε την ένταση των μυών σας και επιτρέψτε τους να χαλαρώσουν.
Αναπνοή
Όσο χαλαρώνετε τους μυς σας, βαθύνετε την αναπνοή σας. Πάρτε βαθιές εισπνοές και εκπνεύστε για όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Οι βαθιές αναπνοές επιτρέπουν περισσότερο οξυγόνο να κυκλοφορήσει στο σώμα, άρα προσφέρουν και πιο βαθιά χαλάρωση.
Οπτικοποίηση
Οι τεχνικές οπτικοποίησης, όπως η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, είναι μέρος της διαδικασίας. Όσο χαλαρώνετε το σώμα σας αναπνέοντας βαθιά, φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, όπως ότι επιπλέετε σε μια ήρεμη θάλασσα ή ότι κοιτάτε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα.
Λειτουργεί όμως;
Οι υποστηρικτές της μεθόδου ισχυρίζονται ότι ο στρατιωτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει αν εξασκηθείτε σε αυτόν για περίπου έξι εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί και να μη δουλέψει καθόλου.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η στρατιωτική μέθοδος ύπνου λειτουργεί για τα άτομα που βρίσκονται σε κάποια στρατιωτική αποστολή, αυτό μάλλον θα είχε να κάνει περισσότερο με τις έντονες και ιδιαίτερες συνθήκες της δουλειάς τους. Ακόμα και αν τα βήματα που ακολουθούνται είναι χαλαρωτικά, δεν είναι το κλειδί για να κοιμηθούμε.
Πόσω μάλλον, σε ένα άτομο που ήδη παλεύει με την αϋπνία και ζει μια πολύ πιο φυσιολογική ζωή, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αυξάνοντας το στρες και τη δυσκολία να κοιμηθείτε... αν δείτε ότι έχουν περάσει δύο λεπτά και δεν αισθάνεστε κάποια διαφορά. Επίσης, το να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες ύπνου δεν χρειάζεται αναγκαστικά έξι εβδομάδες “προπόνησης” ή “εξάσκησης” – το σώμα συνηθίζει στις αλλαγές πιο γρήγορα, και το να πέφτετε για λίγες μέρες στο κρεβάτι την ίδια ώρα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό. Παρ’ όλα αυτά, μην παραβλέψετε τη χρήση λέξεων όπως “εξάσκηση” στο ήδη στρατιωτικό κόνσεπτ, και μπορείτε πολύ εύκολα να δείτε πώς η “η στρατιωτική μέθοδος ύπνου” μπορεί να γίνει (ειδικά στο ίντερνετ) μια επικερδής κουλτούρα που στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένο κοινό (που δεν έχει μάλλον και τόση σχέση με τα στρατιωτικά).
Επίσης, αλήθεια, ο ύπνος έχει να κάνει με τη χαλάρωση. Πόσο καταπιεστικό είναι να μάθουμε να αναγκάζουμε το σώμα μας να χαλαρώνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: ''Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο ανθρώπινο και ειρηνικό''
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων επηρεάζει παγκοσμίως 1 στους 5 ενηλίκους κάτω των 50 ετών
Ψάξε τον εαυτό σου - Ο καρκίνος των όρχεων προτιμά τους νέους