Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε κάποια πράγματα πάνω μας που δεν μας αρέσουν και τόσο, ακόμα και που θα  θέλαμε να αλλάξουμε. Αυτό είναι ανθρώπινο, και πολλές φορές έχουμε την τάση να βλέπουμε τις “ατέλειές”μας εντονότερα απ’ ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος.  Πολλές φορές, αυτή η τάση γίνεται εμμονή, και ελέγχουμε συνεχώς το σώμα μας για βελτιώσεις, ή για το πώς να αισθανθούμε καλύτερα.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό. Για παράδειγμα, το να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αποφασίσουμε ότι θα θέλαμε, για παράδειγμα, να γυμνάσουμε περισσότερο τα πόδια μας ή κάποια άλλη περιοχή, μπορεί να μας δώσει κίνητρο. Αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνο για την ψυχική μας υγεία, να συσχετιστεί με διατροφικές διαταραχές, όπως και διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος.

Μερικές φορές, αυτή η συμπεριφορά γίνεται χωρίς να το σκεφτόμαστε, όπως το να πάμε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, και αυτό μπορεί να το κάνει δύσκολο να καταλάβουμε αν εμφανίζουμε εμμονική συμπεριφορά γύρω απ’ την εμφάνισή μας. Ένας καλός λόγος για να το καταλάβουμε είναι να ρωτήσουμε εκείνη τη στιγμή τον εαυτό μας γιατί το κάνουμε. Αν η απάντηση είναι “επειδή θέλαμε να δούμε τον εαυτό μας και να σκεφτούμε τι δεν πάει καλά”, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

Η σύγκριση με άλλους ανθρώπους όπως και με τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολος φαύλος κύκλος για να σπάσουμε, ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι “επιθέσεις” έρχονται από παντού· το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στο ίντερνετ ή να αλληλεπιδράσουμε με οποιοδήποτε μέσο.

Μερικές συχνές συμπεριφορές που δείχνουν άγχος για την εικόνα του σώματος είναι:

*Το πολύ συχνό κοίταγμα στον καθρέφτη, με άσχημα αισθήματα για τον εαυτό μας

*Το συχνό φτιάξιμο της εμφάνισής μας, ειδικά αν συνοδεύεται από ανησυχία

*Οι πολύ συχνές selfies, ειδικά αν τις βγάζετε για να κρίνετε γωνίες και περιοχές του σώματός σας

*Το να μην μπορείτε να αποφασίσετε τι να φορέσετε επειδή δεν σας αρέσει κανένα ρούχο πάνω σας

*Η καθημερινή, εμμονική χρήση της ζυγαριάς

*Η συνεχής σύγκριση με άλλους ανθρώπους που θεωρούμε καλύτερους

*Η συνεχής σύγκρισή του τωρινού εαυτού μας με κάποια εικόνα μας από το παρελθόν

 

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η εμμονική ενασχόληση με το πώς φαίνεται το σώμα μας ή το πρόσωπό μας πάει πακέτο με διατροφικές διαταραχές. Το άγχος, η κατάθλιψη αλλά και ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η υπερβολική ενασχόληση με τα socialmediaμπορούν να κάνουν το πρόβλημα ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Αν σκεφτούμε πόσο διαδεδομένο είναι το περιεχόμενο που μιλάει για βελτίωση του σώματος (και όλους τους τοξικούς τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να πάει στραβά) στο ίντερνετ, και πόσο από αυτό το περιεχόμενο απευθύνεται σε εφήβους, η κατάσταση μοιάζει δυσοίωνη.

Πώς μπορώ να σταματήσω αυτό το μοτίβο σκέψης;

*Η ψυχοθεραπεία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσετε τις εμμονικές σκέψεις, με πρακτικές συμβουλές αλλά και με ανάλυση των βαθύτερων μοτίβων σκέψης σας. Θέλει χρόνο και υπομονή, αλλά δεν είναι μια συμπεριφορά που χρειάζεται να σας ταλαιπωρεί συνέχεια.

*Κρατήστε ημερολόγιο με τις σκέψεις σας, και μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα γιατί κάνετε αυτές τις σκέψεις, όπως και τι σας τις προκαλεί. Η καταγραφή των συναισθημάτων σας θα σας κάνει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο πάνω στην κατάσταση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Δύο γενικές εφημερίες χωρίς αξονικό τομογράφο
Ίδρυση Kέντρου Αριστείας στο ITE  για ανίχνευση μεταδοτικών ασθενειών
Όμιλος Ευρωκλινικής: Επεμβατική Καρδιολογία με μέγιστη ασφάλεια