Ενώ τα αυξανόμενα ποσοστά επιβίωσης (επιβίωση από τον καρκίνο) δείχνουν σαφώς τις ιατρικές επιτυχίες στη θεραπεία των καρκινικών παθήσεων, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να υποφέρουν από σημαντικό ψυχολογικό στρες ακόμη και χρόνια μετά τη διάγνωση του όγκου.
Η καθηγήτρια δρ Anja Mehnert-Theuerkauf επεσήμανε αυτή την αναντιστοιχία σε διάλεξή της στο ογκολογικό-φαρμακευτικό συνέδριο NZW το Σαββατοκύριακο. Είναι επικεφαλής της ψυχο-ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, όπου οι καρκινοπαθείς και οι συγγενείς τους βοηθούνται στις ψυχολογικές και κοινωνικές τους προκλήσεις.
Εκτός από τα οξέα προβλήματα, είναι κυρίως οι μακροπρόθεσμες όψιμες επιπτώσεις, όπως η κόπωση, οι αγχώδεις διαταραχές ή η κατάθλιψη, που επηρεάζουν σημαντικά όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά και την προσκόλληση στη θεραπεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεότερους ασθενείς, τους ασθενείς με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και για τους άνδρες χωρίς υποστήριξη από τη σύντροφο.
Η Mehnert-Theuerkauf αναφέρθηκε σε μια ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με καρκίνο, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι ο επιπολασμός των αγχωδών διαταραχών, της κατάθλιψης και των διαταραχών προσαρμογής είναι 32% (σημειακός επιπολασμός) και 40% (επιπολασμός δώδεκα μηνών) αντίστοιχα, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στον γενικό πληθυσμό (22-23%). Είναι ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα επιμένουν μακροπρόθεσμα και συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα λόγω χειρότερων θεραπευτικών αποτελεσμάτων και έλλειψης συμμόρφωσης.
Ωστόσο, η ψυχο-ογκολογική περίθαλψη έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην εισαγωγή συμβουλευτικών κέντρων για τον καρκίνο και τυποποιημένων εργαλείων ελέγχου, λέει η Mehnert-Theuerkauf. Για παράδειγμα, το "Θερμόμετρο άγχους" (μια χαμηλού ορίου και εύληπτη αναλογική κλίμακα) καθιστά δυνατή την καταγραφή του ψυχολογικού στρες των ασθενών στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Και όμως υπάρχουν ακόμη προκλήσεις: Πολλοί ασθενείς με υψηλές ανάγκες δεν λαμβάνουν έγκαιρα την κατάλληλη υποστήριξη, καθώς οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και οι χρόνοι αναμονής για ψυχο-ογκολογικές θεραπείες είναι συχνά μεγάλοι. Εκτός από τις παραδοσιακές υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπείας, οι ψηφιακές παρεμβάσεις αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Εφαρμογές όπως η ψηφιακή εφαρμογή υγείας (DiGA) Mika ή το Family Coach Cancer του ΑΟΚ προσφέρουν επιστημονικά τεκμηριωμένη υποστήριξη σε ασθενείς και συγγενείς.
Παρά τις πολλές προόδους στη δομή του προσυμπτωματικού ελέγχου και της συμβουλευτικής, η πρόκληση παραμένει η παροχή στους ασθενείς της κατάλληλης υποστήριξης σε πρώιμο στάδιο. Η περαιτέρω ανάπτυξη τεκμηριωμένων μοντέλων φροντίδας και στοχευμένων στρατηγικών επικοινωνίας θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων μακροπρόθεσμα.
Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση
Σύγχρονες εξελίξεις για την Lp(a)