'Ερευνα του University of Georgia’s College of Public Health υπογραμμίζει τη σημαντική επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στον κίνδυνο άνοιας.
Η μελέτη του Suhang Song, έδειξε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η πρόσβαση σε φυσικούς χώρους, όπως πάρκα και λίμνες μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα νοητικής εξασθένησης και άνοιας.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι το να ζει κάποιος σε περιβάλλον φιλικό προς την άνοια είναι σημαντικό για την καθυστέρηση ή την πρόληψη της νοητικής εξασθένηση και την έναρξη άνοιας.
Η μελέτη συνδύασε 54 έρευνες σε συστηματική επισκόπηση και 21 στη μετα-ανάλυση, οπότε οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν την επίδραση αρκετών παραγόντων.
Το να ζει κάποιος κοντά σε μεγάλους δρόμους συνδεόταν με περίπου 10% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και η έκθεση σε μικροσωματίδια στον αέρα συνδεόταν με 9% αυξημένο κίνδυνο.
Το οξείδιο του αζώτουαύξανε τον κίνδυνο κατά 10%, και η ηχορύπανση αύξανε τον κίνδυνο κατά 9%.
Κάποια άλλα περιβάλλοντα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου νοητικής εξασθένησης.
Πράσινοι και μπλε χώροι με χτισμένα και φυσικά πάρκα καθώς και λίμνες, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 6%.
Το περπάτημα καθώς και η πρόσβαση σε τοπικά μαγαζιά, κέντρα κοινότητας και υγείας, επίσης μειώνουν τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης.
Ο ερευνητής σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της έρευνας είναι η ποσοτικοποίηση της σχέσης μεταξύ ορισμένων παραγόντων και της νοητικής υγείας.
Η επισκόπηση και η μετα-ανάλυση εστίασαν σε έρευνες με αντικειμενικές μετρήσεις περιβαλλοντικών παραγόντων- κάτι που μπορεί να μειώσει τη μεροληψία που συνδέεται με υποκειμενικές μετρήσεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση
Σύγχρονες εξελίξεις για την Lp(a)