Ερευνητές του University of Toronto ανακάλυψαν ότι το να κάνει κάποιος ένα νέο πράγμα κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση, τη μνήμη και τη γενική του ευεξία.
Το εύρημα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε ανθρώπους με κίνδυνο άνοιας και Alzheimer.
Η μελέτη, στο Scientific Reports, είναι η πρώτη που εξετάζει την ποικιλία εμπειριών ως τρόπο ενίσχυσης της μνήμης και της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.
Εκτός από την προχωρημένη ηλικία, ένα περιβάλλον χωρίς πολλά ερεθίσματα και η κοινωνική απομόνωση είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για νοητική εξασθένηση και νόσο Alzheimer, δήλωσε η Morgan Barense, του University of Toronto.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παροχής στους αγαπημένους που μεγαλώνουν νέων πλούσιων εμπειριών.
Δεν απαιτούνται πολλά. Κάτι απλό, όπως το να πηγαίνει κάποιος λουλούδια στη μητέρα του από τον κήπο του μπορεί να έχει επίδραση στη μνήμη και την ευεξία.
Αν και η ρουτίνα είναι βοηθητική καθώς παρέχει δομή και απελευθερώνει νοητικά αποθέματα, η Barense δήλωσε ότι είναι σημαντικό αυτό να εξισορροπείται με καινοτομία. Υπογραμμίζει επίσης, ότι ενώ η μελέτη εστίασε σε ηλικιωμένους τα οφέλη των νέων εμπειριών αφορούν ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Οι ερευνητές ενθάρρυναν 18 υγιείς συμμετέχοντες μέσης ηλικίας 71 ετών να λάβουν μέρος σε μοναδικές εμπειρίες για διάστημα 8 εβδομάδων, το καλοκαίρι του 2020 (περίοδος lockdown).
Η μονοτονία της περιόδου τούς επέτρεψε να εξετάσουν στενά πώς νέα γεγονότα επηρέαζαν ηλικιωμένους που είχαν υψηλότερο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης λόγω της απομόνωσης.
Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή σε smartphone βασισμένη στη νευροεπιστήμη- HippoCamera—που προσομοιώνει πώς ο ιππόκαμπος επεξεργάζεται και αποθηκεύει αναμνήσεις για την καταγραφή και αναπαραγωγή καθημερινών γεγονότων που ήθελαν να θυμούνται. Ανέφεραν τα συναισθήματά τους, την αντίληψη του πώς περνούσε ο χρόνος και τον βαθμό ανίας τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ μοναδικότητας των καθημερινών εμπειριών των συμμετεχόντων, της ανάκλησης αναμνήσεων και της ευεξίας.
Ανακάλυψαν ότι όταν οι συμμετέχοντες ασχολούνταν με νέες δραστηριότητες είχαν καλύτερη μνήμη, πιο θετικά συναισθήματα, λιγότερη ανία και την αίσθηση ότι ο χρόνος περνούσε πιο γρήγορα.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι μικρές αλλαγές όπως το να πηγαίνει περπατώντας κάποιος στη δουλειά του από διαφορετικό δρόμο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη μνήμη και τη διάθεσή του.
Αν και η έρευνα εστίασε σε μικρή ομάδα, οι ερευνητές χαρακτήρισαν δείγμα 670 μοναδικών γεγονότων για να εντοπίσουν σαφή σχέση μεταξύ ποικιλίας εμπειριών και βελτιωμένης ευεξίας.
Πηγές:
Scientific Reports
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πυροτεχνήματα: Τι να προσέξετε
Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και παιδιά
Αρνί ή κατσίκι: Ποιο είναι πιο υγιεινό