Το ανθρώπινο πρόσωπο διαφέρει σημαντικά από εκείνο των απολιθωμένων συγγενών και προγόνων μας - πάνω απ' όλα, είναι πολύ μικρότερο και πιο ευαίσθητο.

Ωστόσο, οι λόγοι αυτής της αλλαγής είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck διερεύνησε τώρα πώς και γιατί το είδος μας ανέπτυξε ένα τόσο μοναδικό σχήμα προσώπου.

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια αλλαγή στην ανάπτυξη - ιδίως στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης - οδήγησε σε μικρότερα πρόσωπα", λέει η Alexandra Schuh από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

"Σε σύγκριση με τους Νεάντερταλ και τους χιμπαντζήδες, οι οποίοι αναπτύσσονται περισσότερο, η ανάπτυξη του προσώπου στον άνθρωπο τελειώνει νωρίτερα, γύρω στην εφηβεία, οδηγώντας σε μικρότερο πρόσωπο στην ενήλικη ζωή".

Τα μεγέθη του προσώπου σε διάφορα είδη

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στο μέγεθος του προσώπου κατά τη διάρκεια της οντογένεσης από τη γέννηση έως την ενηλικίωση σε διαφορετικά είδη.

Κατάφεραν να εντοπίσουν σημαντικές αναπτυξιακές διαφορές μεταξύ των ειδών. Αναλύοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων στα οστά, η ομάδα μπόρεσε επίσης να εντοπίσει μια μείωση που αντικατοπτρίζει το τέλος της ανάπτυξης, το οποίο στους ανθρώπους συμβαίνει στην εφηβεία.

"Ο εντοπισμός σημαντικών αλλαγών στην ανάπτυξη μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς τα ειδικά για τα είδη χαρακτηριστικά έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης", λέει η Schuh. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ορισμένους από τους μηχανισμούς που διέπουν την ανάπτυξη του κρανίου, μια διαδικασία που έχει διαμορφώσει τη μορφολογική μορφή του είδους μας.

Πηγές:
Μαx Planck Institut

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει στο σώμα αν τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες
Lavipharm: Η Βίκυ Κεφαλά στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας
Παρέμβαση Θεμιστοκλέους, στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης