Ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την ανορεξία, τη βουλιμία και την υπερφαγία, προερχόμενα από γερμανική ασφαλιστική εταιρεία σε εθνικό επίπεδο, αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της ανάγκης για αυτοβελτίωση, των πλατφορμών κοινωνικών μέσων δικτύωσης και των προβλημάτων υγείας.
Το χρονικό διάστημα μεταξύ 2019 - 2023, η συχνότητα των σοβαρών διατροφικών διαταραχών σε κορίτσια ηλικίας 12 - 17 ετών αυξήθηκε κατά σχεδόν 50%.
Η "Kaufmännische Krankenkasse (KKH)", μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη τη Γερμανία με περίπου 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, εξέτασε προσεκτικά τα δικά της στοιχεία και διαπίστωσε μια ανησυχητική τάση: Μεταξύ των 90.300 κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 12 - 17 ετών που είναι ασφαλισμένα στην εταιρεία, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των ιατρικών διαγνώσεων για ανορεξία, βουλιμία και υπερφαγία με υπερβολικές κρίσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας, οι περιπτώσεις ανορεξίας, βουλιμίας και υπερφαγίας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 12 - 17 ετών. "Από το 2019, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, έως το 2023, οι περιπτώσεις αυξήθηκαν από 101 σε 150 ανά 10.000 ασφαλισμένους.
Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση σχεδόν 50%", έγραψε η ασφαλιστική εταιρεία πριν από λίγες ημέρες.
"Σε μια φάση της ζωής όπου η ταυτότητα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί και η αυτοεκτίμηση είναι συχνά αδύναμη, οι υπερβολικές απαιτήσεις για την εμφάνιση μπορούν να γίνουν μεγάλο βάρος. Όσο πιο έντονη είναι η χρήση των κοινωνικών μέσων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος δυσαρέσκειας με το σώμα και των συναφών διατροφικών διαταραχών", δήλωσε η ψυχολόγος της KKH, Franziska Klemm.
Εικονική "αστυνομία ομορφιάς"
Σε καμία άλλη ηλικιακή και φυλετική ομάδα η αύξηση δεν ήταν τόσο μεγάλη κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης. "Συγκριτικά, ο αριθμός των αγοριών της ίδιας ηλικίας παρέμεινε σχεδόν σταθερός κατά την ίδια περίοδο (αύξηση λίγο πάνω από 4%)", διαπίστωσε η ασφαλιστική εταιρεία.
Για την ψυχολόγο, οι εικόνες και τα βίντεο που διαδίδονται στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επιφέρει αυτή την εξέλιξη. "Στα αμέτρητα βίντεο του TikTok και του YouTube, λεπτές, όμορφες γυναίκες μιλούν για το "ταξίδι τους προς το ιδανικό σώμα", καταγράφουν πώς βελτιστοποιούν τις πρωινές και βραδινές τους ρουτίνες με υγιεινή διατροφή, πρακτικές mindfulness και πολύ άθληση, προκειμένου να γίνουν η τέλεια εκδοχή του εαυτού τους.
Επιπλέον, η εικονική "αστυνομία ομορφιάς" καταγγέλλει συνεχώς νέα ελαττώματα που αφορούν την υποτίμηση και καθορισμό της ομορφιάς, όπως τα πολύ στρογγυλά, γεμάτα πρόσωπα ("Cortisol Face") ή ακόμα και τα "παχιά μεγάλα δάχτυλα των ποδιών" ("Toebesity")», έγραψε η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία.
Το γεγονός ότι κάποιος δεν επηρεάζεται από αυτά τα φαινόμενα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να υποτιμηθούν.
"Αυτό που για πολλούς ανθρώπους ακούγεται εντελώς παράλογο, ασκεί πίεση κυρίως σε έφηβες και κορίτσια. Αυτό ισχύει κυρίως για την υποτιθέμενη ιδανική εικόνα της γυναίκας: λεπτή, όμορφη σύμφωνα με τα πρότυπα και επιτυχημένη. Η αυτοτιμωρία που απαιτείται για αυτό τροφοδοτεί την αναζήτηση της τελειότητας και τελικά μεταδίδει την αίσθηση ότι δεν είναι ποτέ αρκετά καλές", ανέφερε η ανακοίνωση.
Κορίτσια και νεαρές γυναίκες τα θύματα
Η ψυχολόγος υγείας ανέφερε εύλογους παράγοντες για τον τεράστιο ρόλο των κοινωνικών μέσων: "Ενώ οι σταρ, όπως τα σούπερ μοντέλα ή οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, φαίνονται ούτως ή άλλως απρόσιτοι, στα social media επικρατεί μια ορισμένη εγγύτητα. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι απολύτως δυνατό να κάνει κανείς τον ίδιο τρόπο ζωής με πολλές influencer".
Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα κορίτσια, καθώς όχι μόνο απευθύνονται άμεσα σε αυτά τα βίντεο, αλλά ασχολούνται και περισσότερο με τον εαυτό τους σε σύγκριση με τα αγόρια.
Συγκρίνουν τον εαυτό τους πολύ πιο συχνά στα social media και αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση να ανταποκριθούν στα ιδανικά ομορφιάς.
Οι νεαρές γυναίκες είναι επίσης πιο ευαίσθητες στην απώλεια ελέγχου.
Πολλοί έφηβοι δεν συνειδητοποιούν καν ότι η ζωή στa social media είναι συνήθως σκηνοθετημένη και επομένως δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα.
Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λαχανίδα: Λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά
Πανεύκολες και νόστιμες συνταγές κατάλληλες για διαβήτη
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του φουσκώματος