Κάθε ύποπτο για κακοήθεια εύρημα εξέτασης για έναν ασθενή από τη Δράμα σημαίνει την έναρξη μιας διαγνωστικής και θεραπευτικής Οδύσσειας, που περιλαμβάνει δεκάδες μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη ή στην Αλεξανδρούπολη. Το πάγιο αίτημα για την δημιουργία Τμήματος Ημερήσιας Νοσηλείας που θα κάνει χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο της πόλης παραμένει επί χρόνια σε εκκρεμότητα, ενώ η μετακίνηση ογκολόγου του Θεαγένειου κάθε Παρασκευή στη Δράμα καλύπτει μόνο κάποιες ανάγκες παρακολούθησης και καθοδήγησης των εκατοντάδων ασθενών. "Κάποιοι ασθενείς σταματούν τη θεραπεία, γιατί έχουν κουραστεί να μετακινούνται", λέει στο iatronet.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, η οποία τονίζει ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του ασθενή να θεραπεύεται στον τόπο κατοικίας του. Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών επισημαίνει πως τα χρήματα που ξοδεύει το κράτος μόνο για τα έξοδα μετακινήσεων των καρκινοπαθών θα αρκούσαν για την δημιουργία της Μονάδας και τη μισθοδοσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κατάσταση που επικρατεί θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στο φόρουμ ασθενών, στο πλαίσιο του επιστημονικού συμποσίου "Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο", που διοργανώνεται από τις 15 ως τις 17 Μαϊου.

Η Οδύσσεια των καρκινοπαθών

"Κάποιος που θα έχει ένα εύρημα στο έντερο από την κολονοσκόπηση ή μια γυναίκα ψηλαφίσει κάτι στο στήθος, δεν ξέρει κυριολεκτικά από πού να αρχίσει", λέει η Άρτεμις Δημητριάδου (φωτογραφία αριστερά), πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας. Το μοναδικό της τοπικό "αποκούμπι" είναι το Ογκολογικό Ιατρείο που λειτουργεί κάθε Παρασκευή στο νοσοκομείο, υπό την ευθύνη του ογκολόγου - παθολόγου Δημήτρη Κασαράκη, ο οποίος μετακινείται γι’ αυτό το λόγο από το Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης. "Αυτός ο άνθρωπος έχει 1.316 φακέλους ανοιχτούς και παρακολουθεί τους ασθενείς. Γέμισε μια βιβλιοθήκη, μπαίνουμε τώρα στη δεύτερη. Εξετάζει ύποπτα περιστατικά, βλέπει παλιούς καρκινοπαθείς, καθοδηγεί, δίνει φάρμακα. Μετά ανεβαίνει στην Παθολογική, όπου νοσηλεύονται ογκολογικά περιστατικά και συνεργάζεται με το Χειρουργικό Τμήμα", σημειώνει. Απαντώντας σε πρόσφατο αίτημα των καρκινοπαθών και του Ιατρικού Συλλόγου, η 4η ΥΠΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζήτησης δεύτερου ογκολόγου.

Όπως επισημαίνει η κ. Δημητριάδου, η Οδύσσεια του ασθενή ξεκινάει από τη διάγνωση. "Πρέπει να τρέξει Θεσσαλονίκη - ή στην Αλεξανδρούπολη για αιματολογικούς καρκίνους - να βρει ογκολόγο ή και γιατρό άλλης ειδικότητας, αν χρειάζεται, να κάνει παθολογοανατομική εξέταση, να πληρώσει ιδιωτικά γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού στα μεγάλα νοσοκομεία, να παρακαλέσει, να βρει απογευματινό χειρουργείο, μαστογραφία, υπέρηχο, PET/SCAN και ό,τι άλλο χρειαστεί", σημειώνει.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο στάδιο είναι το θεραπευτικό, με προγραμματισμό του χειρουργείου, των χημειοθεραπειών και των ακτινοθεραπειών. "Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, ξεκινάνε από το Νευροκόπι ή το Παρανέστι, 180 χιλιόμετρα. Σηκώνονται αξημέρωτα για να είναι νωρίς στη Θεσσαλονίκη, να κάνουν αιματολογικά, να πάρουν το 'μαγικό χαρτάκι' όπως το λέμε για να μπουν στη σειρά. Να πάρουν θεραπευτικό σχήμα, να επιστρέψουν και να ξανάρθουν για τη χημειοθεραπεία", περιγράφει και συνεχίζει: "Ο ίδιος αναγκάζεται να διακόψει τη δουλειά του, και να έχει μαζί του συνοδό, κάποιο παιδί, συγγενή ή φίλο, που επίσης θα χάσει το μεροκάματο. Ψυχολογική, σωματική και οικονομική ταλαιπωρία".

Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να κρατήσει το εισιτήριο της μετακίνησης με το ΚΤΕΛ, ή την απόδειξη καυσίμων αν πάει με ιδιωτικό μέσο. να ζητήσει βεβαίωση από το γιατρό ότι έκανε τη θεραπεία και να υποβάλλει τα χαρτιά για να πάρει την αποζημίωση μετακίνησης. "Το 2023 ζήτησα στοιχεία και βρήκα ότι ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 230.000 ευρώ για τις μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη Μονάδα και να πληρώνουν το προσωπικό", σημειώνει.

Κάποιοι εγκαταλείπουν…

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου (φωτογραφία δεξιά), κάποιοι δεν αντέχουν την ταλαιπωρία και εγκαταλείπουν. "Γνωρίζω περιπτώσεις από το οικογενειακό μου περιβάλλον, αλλά και ασθενείς που μου τηλεφώνησαν να πουν ‘εγώ σταματάω, γιατί κουράστηκα να μετακινούμαι’", λέει και προσθέτει: "Δεν είναι εύκολο να μετακινείσαι συνεχώς αυθημερόν σε τέτοιες αποστάσεις για μια θεραπεία. Είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι συνοδοί δεν μπορούν να τους πηγαίνουν με το αυτοκίνητο, αναγκάζονται να μετακινούνται με το ΚΤΕΛ, γιατί ούτε τρένο έχουμε".

Η δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στη Δράμα είναι πάγιο αίτημα των φορέων της πόλης "Είναι συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών να θεραπεύονται στον τόπο κατοικίας τους. Δεν ζητάμε κάτι εξωπραγματικό", επισημαίνει η κ.Βασιλείου, προσθέτοντας πως η δημιουργία της προϋποθέτει μια καλή Παθολογική Κλινική - που δεν υπάρχει σήμερα - στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό και κατάλληλο χώρο. "Ο χώρος υπάρχει, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει πει ότι μπορεί να βοηθήσει με χορηγία του υλικού. Άρα, είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης για να γίνει", σημειώνει.

Η τρέχουσα προκήρυξη, η μεγαλύτερη ιστορικά για το νοσοκομείο Δράμας, προβλέπει και θέση ογκολόγου, αλλά δεν υπάρχει αισιοδοξία για ανταπόκριση, όπως συνέβη και με άλλες προκηρύξεις που προηγήθηκαν. "Ελλείψει Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, υπάρχει φόβος ότι ο ογκολόγος που θα προσληφθεί θα χρησιμοποιηθεί με τη βασική του ιδιότητα ως παθολόγος και θα καλύψει άλλες ανάγκες του νοσοκομείου", εξηγεί η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, προσθέτοντας πως η Μονάδα πρέπει να προϋπάρχει λειτουργικά, όχι μόνο στα χαρτιά και στο οργανόγραμμα, ή έστω να δημιουργείται παράλληλα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Νέοι κανόνες προσαρμοσμένοι στις νέες τεχνολογίες
Ευεξία για άνδρες μετά τα 50