Νέα επιστημονική μελέτη εντόπισε την ταυρίνη, η οποία παράγεται φυσικά στο σώμα και καταναλώνεται μέσω ορισμένων τροφίμων, ως βασικό ρυθμιστή των μυελογενών καρκίνων όπως η λευχαιμία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Η προκλινική έρευνα δείχνει ότι οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη στόχευση της λευχαιμίας, η οποία είναι ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους του αίματος. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Wilmot στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ ήταν σε θέση να εμποδίσουν την ανάπτυξη της λευχαιμίας σε μοντέλα ποντικών και σε δείγματα ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας χρησιμοποιώντας γενετικά εργαλεία για να αποτρέψουν την είσοδο ταυρίνης σε καρκινικά κύτταρα.

Με επικεφαλής την Jeevisha Bajaj, PhD, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η ταυρίνη παράγεται από ένα υποσύνολο φυσιολογικών κυττάρων στο μικροπεριβάλλον του μυελού των οστών, τον ιστό μέσα στα οστά όπου αρχίζουν και επεκτείνονται οι μυελογενείς καρκίνοι. Τα κύτταρα λευχαιμίας δεν είναι σε θέση να κάνουν ταυρίνη τα ίδια, έτσι βασίζονται σε έναν μεταφορέα ταυρίνης (κωδικοποιημένος από το γονίδιο SLC6A6) για να ''αρπάξει'' την ταυρίνη από το περιβάλλον του μυελού των οστών και να την παραδώσει στα καρκινικά κύτταρα.

Η ανακάλυψη έγινε καθώς οι επιστήμονες χαρτογραφούσαν τι συμβαίνει μέσα στο μυελό των οστών και το οικοσύστημά του - μια μακροχρόνια εστίαση μεταξύ των ερευνητών του Wilmot, οι οποίοι έχουν προωθήσει την επιστήμη γύρω από το μικροπεριβάλλον με στόχο τη βελτίωση των θεραπειών του καρκίνου του αίματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι καθώς τα κύτταρα λευχαιμίας καταναλώνουν ταυρίνη, αυτό προάγει τη γλυκόλυση (μια διάσπαση της γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας) και τροφοδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου. Πριν από αυτό, είπαν οι συγγραφείς, δεν ήταν γνωστό ότι η ταυρίνη μπορεί να έχει ρόλο που προάγει τον καρκίνο.

Η λευχαιμία έχει διάφορους υποτύπους και τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν. Αυτή η μελέτη διαπιστώνει ότι η έκφραση του μεταφορέα ταυρίνης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη πολλαπλών υποτύπων, συμπεριλαμβανομένης της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (AML), της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας (CML) και των μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων (MDS), τα οποία προέρχονται όλα από βλαστικά κύτταρα αίματος στον μυελό των οστών. 

Τι είναι η ταυρίνη

Το μη απαραίτητο αμινοξύ δεν βρίσκεται μόνο φυσικά στο μυελό των οστών, αλλά και στον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μυς. Τρόφιμα όπως κρέατα, ψάρι, και αυγά, περιέχουν ταυρίνη. Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό σε ορισμένα ενεργειακά ποτά και σκόνες πρωτεΐνης και ανεπίσημα έχει χρησιμοποιηθεί από ασθενείς με καρκίνο.

Πηγές:
University of Rochester Medical Center

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς συνδέεται η ενσυναίσθηση με το ανοσοποιητικό των παιδιών
Επ' αυτοφώρω σύλληψη καρδιοχειρουργού στη Λάρισα για φακελάκι
Η κατάλληλη διατροφή για όσο θηλάζετε