Η έγκαιρη αναγνώριση της καρδιακής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με τη θεραπεία του καρκίνου παρέχει την ευκαιρία να μετριαστεί η μυοκαρδιακή βλάβη και ο κίνδυνος εμφάνισης καθυστερημένων καρδιακών επεισοδίων.
Καινοτόμος μελέτη της Β Καρδιολογικής Κλινικής και της Πανεπιστημιακής Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με αξιοποίηση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, επιτρέπει ακόμη και σε μη έμπειρους χειριστές υπερήχου να έχουν βέλτιστη απεικόνιση της καρδιάς και να εντοπίσουν έγκαιρα αυτή τη δυσλειτουργία, με αυτόματο υπολογισμό του κλάσματος εξώθησης της αριστερής κοιλίας.
Η μελέτη απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας στην κατηγορία «Ψηφιακή Υγεία και Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιακή Απεικόνιση», στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στη Βαρκελώνη.
«Το γεγονός αποδεικνύει έμπρακτα πως η καινοτομία μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή κλινική πράξη, προσφέροντας απτά οφέλη στους ασθενείς μας και χαράσσοντας νέους δρόμους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μιχάλης Καραβιώτης, ο οποίος έκανε αναφορά στην καινοτόμο μελέτη τη Δευτέρα, στη διάρκεια υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ και τη CISCO για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα δεδομένα υγείας.
Η μελέτη
Η πρωτοβουλία για την εκπόνηση της μελέτης ανήκει στους καρδιολόγους Στέλλα - Λήδα Παπαδοπούλου και Βασίλειο Σαχπεκίδη και τον παθολόγου – ογκολόγο Δημήτρη Διονυσόπουλο. Στόχος τους ήταν να μελετήσουν αν και πώς θα μπορούσαν οι μη εξειδικευμένοι στον υπέρηχο χρήστες, όπως ογκολόγοι και νοσηλευτές/τριες της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας, να αναγνωρίσουν έγκαιρα την καρδιακή δυσλειτουργία σε ογκολογικούς ασθενείς, ώστε να καταστεί δυνατόν να μετριαστούν τόσο η μυοκαρδιακή βλάβη όσο και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων. Για να το πετύχουν αυτό, θα έπρεπε να υπολογίσουν αξιόπιστα το κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας, χρησιμοποιώντας συσκευή υπερηχογραφίας χειρός με ενσωματωμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.
Το αποτέλεσμα της μελέτης, που διεξήχθη από την Β’ Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, υπό τον Αν. Διευθυντή-Συντονιστή Ιωάννη Στυλιάδη και την Πανεπιστημιακή Κλινική Παθολογικής Ογκολογίας, υπό τη Διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΑΠΘ Ελένης Τιμοθεάδου, ήταν διπλά θετικό για τους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς βελτίωσαν τη θεραπευτική προσέγγιση και κατάφεραν να τους παρέχουν επιπρόσθετη φροντίδα και αίσθημα ασφάλειας.
Ηχοκαρδιογραφία
Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του νοσοκομείου «Χρέος Ζωής», ηηχοκαρδιογραφία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανίχνευση και παρακολούθηση της καρδιακής δυσλειτουργίας που προκαλείται από τη θεραπεία του καρκίνου και είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική στην κλινική πρακτική λόγω της διαθεσιμότητας και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας.
Ο υπολογισμός του κλάσματος εξώθησης αριστερής κοιλίας, δηλαδή το ποσοστό του αίματος που προωθείται από την αριστερή κοιλία με κάθε συστολή, είναι καθοριστικός για την ανίχνευση καρδιακής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με τη θεραπεία του καρκίνου. Η πρόοδος στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης επέτρεψε την ανάπτυξη αλγορίθμων που μπορούν να καθοδηγήσουν ακόμα και άπειρους χρήστες να αποκτήσουν βέλτιστες εικόνες της καρδιάς και να υπολογίσουν αυτόματα το κλάσμα εξώθησης.
Πριν την ένταξη των ασθενών, το ογκολογικό προσωπικό που συμμετείχε στη μελέτη έλαβε σύντομη εκπαίδευση (8 δίωρα) σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σχετικά με τις βασικές αρχές της ηχοκαρδιογραφίας και τη χρήση της συσκευής υπερηχογραφίας χειρός. Το ογκολογικό προσωπικόχρησιμοποίησε τη συσκευή υπερηχογραφίας χειρός για την αυτόματη εκτίμηση του κλάσματος εξώθησης παρά την κλίνη του ασθενούς. Στη συνέχεια, όλοι οι ασθενείς εκτιμήθηκαν από ειδικό καρδιολόγο που διενέργησε ανεξάρτητα υπερηχογραφική μελέτη για την εκτίμηση του κλάσματος εξώθησης με το τυπικό μηχάνημα του εργαστηρίου ηχοκαρδιογραφίαςτης Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής. Η ανάλυση των δεδομένων κατέδειξε ότι με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και μετά από κατάλληλη εκπαίδευση είναι εφικτός ο υπολογισμός του κλάσματος εξώθησης από προσωπικό μη εξειδικευμένο στον υπέρηχο καρδιάς. Αυτό μελλοντικά θα μπορούσε να συμβάλλει στην ταχύτερη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, καθώς άμεσα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς καθυστερήσεις που οφείλονται στη διαθεσιμότητα των εργαστηρίων ηχοκαρδιογραφίας.
Η βράβευση της μελέτης έγινε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης EACVI 2023 στην Βαρκελώνη, έπειτα από την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της από τους ιατρούς της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Παπαγεωργίου Στέλλα-Λήδα Παπαδοπούλου και Βασίλειο Σαχπεκίδη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΕΣ: Εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες διέσωσαν αγνοούμενο ηλικιωμένο στο Σταυρό Θεσσαλονίκης
H υπογονιμότητα συνδέεται με καρδιακά προβλήματα στις γυναίκες
Με απευθείας ανάθεση πάνω από τις μισές συμβάσεις σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων