Η υγιεινή διατροφή με βιολογικά προϊόντα χωρίς σπατάλη τροφίμων είναι φθηνότερη από τη διατροφή που κυριαρχεί στην Αυστρία, η οποία είναι πλούσια σε κρέας και συμβατικά τρόφιμα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Βιεννέζου διατροφολόγου Martin Schlatzer.
Σύμφωνα με την Pegah Bayaty από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, μια οικογένεια θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά τη μετάβαση σε βιολογικά τρόφιμα αν κατανάλωνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια και λιγότερα ζωικά προϊόντα, γλυκά και αναψυκτικά.
Η κατανάλωση κρέατος στη χώρα είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι συνιστά η Αυστριακή Εταιρεία Διατροφής και το υπουργείο Υγείας, εξηγούν οι ειδικοί.
Αυτό δεν είναι μόνο ανθυγιεινό, αλλά αυξάνει και τα έξοδα για τα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Martin Schlatzer και του Thomas Lindenthal από το Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας (FiBL Austria), η μέση διατροφή μιας τετραμελούς οικογένειας στην Αυστρία, με έμφαση στο κρέας, κοστίζει 610 ευρώ το μήνα.
Αν μια τέτοια οικογένεια μειώσει την κατανάλωση κρέατος, γλυκών και αλκοόλ στο επίπεδο που συνιστά η διατροφική επιστήμη και αποφεύγει τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά, όχι μόνο θα ζει πιο υγιεινά, αλλά θα εξοικονομεί και 21% των δαπανών της, δηλαδή περίπου 125 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του WWF - Αυστρίας και παρουσιάστηκε σήμερα.
Αν ακολουθεί μια διατροφή οβολακτο-χορτοφαγική, δηλαδή χωρίς κρέας, αλλά συνεχίζει να καταναλώνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, η εξοικονόμηση ανέρχεται ήδη στο 31%, ή περίπου 185 ευρώ.
Μια vegan διατροφή αφήνει 225 ευρώ περισσότερα στον λογαριασμό ή στο πορτοφόλι, δηλαδή 37%.
Η πλήρης μετάβαση σε βιολογικά τρόφιμα μειώνει το δυναμικό εξοικονόμησης, αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεν το εξαντλεί σε καμία περίπτωση.
Η βιολογική διατροφή με χαμηλή κατανάλωση κρέατος, όπως συνιστάται για την υγεία, θα ήταν ήδη φθηνότερη από τη συνήθη αυστριακή διατροφή με φθηνότερα προϊόντα από συμβατική καλλιέργεια. Τα χορτοφαγικά και vegan γεύματα είναι ακόμη πιο φθηνά.
Όσο πιο υγιεινή και πλούσια σε φυτικά προϊόντα είναι η διατροφή μιας οικογένειας, τόσο μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Με την τρέχουσα μέση εγχώρια διατροφή, παράγονται 1,65 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο ετησίως.
Με μια διατροφή με μειωμένη κατανάλωση κρέατος ή οβολακτο-χορτοφαγική διατροφή βιολογικής ποιότητας, οι εκπομπές θα μειώνονταν κατά 50% και με μια vegan διατροφή κατά 70%.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα: Μαζί σώζουμε ζωές''
Αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται;
Από τη βελόνα στη ζωή: Όσα δεν σου είπε ποτέ κανείς για την εμπειρία της αιμοδοσίας