Η λαχανίδα είναι ένα πράσινο, φυλλώδες λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι. Πριν μερικά χρόνια, είχε δεχτεί μια μεγάλη ώθηση ως “σούπερ τροφή”, αλλά από τότε δεν την ακούμε και πολύ συχνά. Μπορεί να την έχουμε προσπεράσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ, αλλά αξίζει να της δώσουμε την προσοχή που της αρμόζει.

Είναι χαμηλή σε θερμίδες και ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Όλα αυτά την καθιστούν σύμμαχο της υγείας μας, από την καλή όραση και την πέψη μέχρι την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και την πρόληψη φλεγμονών.

Διατροφική αξία (ανά 1 φλιτζάνι ωμής λαχανίδας)

  • Θερμίδες: 7,4
  • Υδατάνθρακες: 0,9 γρ.
  • Σάκχαρα: 0,2 γρ.
  • Λιπαρά: 0,3 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 0,9 γρ.
  • Πρωτεΐνες: 0,6 γρ.
  • Νάτριο: 11 mg
  • Βιταμίνη Κ: 68% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
  • Βιταμίνη C: 22% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

Τι προσφέρει η λαχανίδα στον οργανισμό μας;

Ας δούμε μερικούς βασικούς λόγους για να την εντάξουμε στη διατροφή μας:

Φυσική αποτοξίνωση

Η λαχανίδα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην απορρόφηση και απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών από τον οργανισμό, και ιδιαίτερα μυκοτοξινών, δηλαδή παραπροϊόντων μυκήτων που συχνά επιμολύνουν τρόφιμα. Αν και η έρευνα συνεχίζεται, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Υποστήριξη της υγείας των ματιών

Η λαχανίδα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την όρασή μας:

Β-καροτένιο: μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη: φιλτράρουν το μπλε φως και προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή

Βιταμίνη C και Ε: καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν την κυτταρική φθορά στα μάτια.

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Αν και κανένα τρόφιμο δεν μπορεί από μόνο του να προλάβει τον καρκίνο, η κατανάλωση λαχανικών όπως η λαχανίδα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για διάφορες μορφές, όπως του μαστού, του εντέρου, των πνευμόνων και του προστάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η λαχανίδα περιέχει  ενώσεις που φαίνεται να βοηθούν τον οργανισμό να εξουδετερώνει καρκινογόνες ουσίες, να προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες στο DNA και να περιορίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ενίσχυση της πέψης

Το πεπτικό μας σύστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας. Η λαχανίδα τούς προσφέρει πρεβιοτικά, δηλαδή τροφή για να αναπτυχθούν και να υποστηρίξουν την καλή πέψη, την λειτουργία του ανοσοποιητικοί αλλά και την καλύτερη διάθεση.Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη φυσική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με πληθώρα ασθενειών, από καρδιαγγειακά προβλήματα μέχρι αυτοάνοσα και καρκίνο. Η λαχανίδα περιέχει μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών και άλλων συστατικών (φλαβονοειδή και πολυφαινόλες) που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομείο Πύργου και Αμαλιάδας: Μείζον πρόβλημα η έλλειψη παθολόγων
Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες;
Πρώτες βοήθειες το καλοκαίρι: Από τσιμπήματα μέχρι εγκαύματα