Η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή συνδέεται με μεγαλύτερη ποικιλία στο εντερικό μικροβίωμα και καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος.
Τώρα, ερευνητές του EPFL ανακάλυψαν για πρώτη φορά, ότι η συνέπεια στο να ακολουθεί κάποιος υγιεινή διατροφή είναι το ίδιο σημαντική για την υγεία του εντέρου του με την ποσότητα ή το είδος των τροφών που καταναλώνει.
Σε πρόσφατη μελέτη, στο Nature Communications, ερευνητές επιβεβαίωσαν παλαιότερα ευρήματα, ότι συγκεκριμένες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά οδηγούν σε πιο ποικίλο εντερικό μικροβίωμα.
Σε συνεργασία με το University of California, ανακάλυψαν νέα στοιχεία.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η διατήρηση σταθερότητας στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σπόρων είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα.
Ενώ από καιρό ερευνητές υποθέτουν ότι η σταθερή κατανάλωση θρεπτικών τροφών είναι ωφέλιμη, η μελέτη δίνει συγκεκριμένες ενδείξεις για αυτό.
Δείχνει ότι κάποιος δεν μπορεί να καταναλώνει πολλά λαχανικά την ‘’υγιεινή του ημέρα’’ και στη συνέχεια, το υπόλοιπο της εβδομάδας ή του μήνα, να καταναλώνει ανθυγιεινά τρόφιμα, δήλωσε ο Marcel Salathé.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι μη τακτική κατανάλωση υγιεινών τροφών ακυρώνει πολλά από τα οφέλη στο εντερικό μικροβίωμα.
Η μελέτη επίσης έδειξε ότι τα εντερικά βακτήρια ενός ανθρώπου και τα τρόφιμα που καταναλώνει μπορούν να προβλέψουν το ένα το άλλο με ακρίβεια 85%.
Με δείγμα κοπράνων και εξελιγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης θα μπορούσε να προβλεφθεί η διατροφή ενός ανθρώπου χρησιμοποιώντας το μικροβίωμα και το αντίστροφο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε χάρη στις λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες 1.000 συμμετεχόντων που αποτελούσαν μέρος της κοόρτης “Food & You”.
Υψηλής ευκρίνειας διατροφικά στοιχεία συλλέχτηκαν μέσω της εφαρμογής AI MyFoodRepo, που αναπτύχθηκε από εργαστήριο του EPFL, η οποία επέτρεψε στους συμμετέχοντες να ‘’φορτώνουν’’ τα γεύματά τους σε πραγματικό χρόνο μέσω φωτογραφιών ή barcodes. Στη συνέχεια, η AI της εφαρμογής ανέλυε τις καταχωρήσεις για το διατροφικό τους περιεχόμενο, που στη συνέχεια επιβεβαιωνόταν από ανθρώπους που έβλεπαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων.
Ο Rohan Singh, δήλωσε ότι τώρα η ΑΙ είναι τόσο καλή, που μπορούν οι ερευνητές να συλλέξουν τέτοια στοιχεία σε μεγάλη κλίμακα.
Ο Salathé εκτιμά ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες μπορεί ενδεχομένως να πρέπει να επικαιροποιηθούν, ώστε να τονίζουν και την τακτικότητα υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί