Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε συχνά λάθη στη διατροφή μας—από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού, μέχρι και το να στερούμαστε ολόκληρα γεύματα, πιστεύοντας ότι θα χάσουμε κιλά πιο γρήγορα. Τι συμβαίνει όμως με τη διατροφή της γάτας μας; Μήπως κάνουμε λάθη που μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για τους χνουδωτούς μας φίλους;

Λάθος #1: Υπερβολικά πολύ φαγητό

Ίσως το πιο συχνό λάθος που κάνουμε είναι ότι ταΐζουμε τις γάτες μας υπερβολικά. Και, σίγουρα, μια παχουλή γάτα μπορεί να είναι πολύ χαριτωμένη, αλλά η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία της γάτας σας. Οι γάτες δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια ζώα, συνεπώς οι διατροφικές τους ανάγκες είναι χαμηλότερες από ό,τι νομίζαμε. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας, για να σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο ακριβώς φαγητό χρειάζεται η γάτα σας καθημερινά.

Λάθος #2: Τις ταΐζουμε μόνο ξηρά τροφή

Η τροφή μιας γάτας πρέπει να έχει μέσα υγρά, καθώς είναι πολύ εύκολο για μια γάτα να αφυδατωθεί και να αποκτήσει προβλήματα με την κύστη της. Εκτός από την ξηρά τροφή, λοιπόν, μην ξεχνάτε να ταΐζετε την γάτα σας και κονσέρβες, που αποτελούνται κατά 78% από νερό και θα της παρέχουν όση ενυδάτωση χρειάζεται. Ταυτόχρονα, φροντίστε να υπάρχουν αρκετά μπολ με νερό στο σπίτι για να μπορεί να πίνει η γάτα σας νερό όποτε θέλει—μια καλή στρατηγική είναι να τα τοποθετήσετε στα σημεία του σπιτιού που κάθεται συχνότερα.

Λάθος #3: Το σκόρδο δεν είναι φάρμακο

Ένα παλιό γιατροσόφι λέει ότι το φρέσκο σκόρδο στο φαγητό της γάτας μπορεί να προλάβει τα παράσιτα, και ειδικά το παράσιτο “ταινία”. Ακόμα χειρότερα, το πολύ σκόρδο μπορεί να καταστρέψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας σας. Αν παρατηρήσετε τα μικρά, χαρακτηριστικά σκουληκάκια που αφήνει το παράσιτο αυτό, μιλήστε αμέσως με τον κτηνίατρο.

Λάθος #4: Αναγκάζουμε τη γάτα μας να κάνει χορτοφαγική διατροφή

Το αν ένας άνθρωπος αποφασίσει να υιοθετήσει μία vegetarian ή vegan διατροφή είναι 100% απόφασή του, αλλά είναι τεράστιο λάθος να αναγκάσουμε τη γάτα μας να ακολουθεί παρόμοια διατροφή. Οι γάτες είναι σαρκοβόρα ζώα, και δεν μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας αποκλειστικά φυτικές τροφές—οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να ξεκινήσουν από κόπωση, μέχρι και προβλήματα στην καρδιά και στα μάτια.

Λάθος #5: Ετοιμάζουμε εμείς το φαγητό της γάτας μας

Σίγουρα, το να φτιάχνουμε μόνοι μας το φαγητό της γάτας μας είναι ένα σημάδι ότι την αγαπάμε, αλλά πολύ συχνά δεν υπολογίζουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να παρέχουμε στη γάτα μας κάποια συστατικά σε υπερβολικό βαθμό ή να δημιουργούμε ελλείψεις σε κάποια άλλα. Αν θέλετε σίγουρα να ετοιμάζετε εσείς το φαγητό της γάτας σας, πρέπει να μιλήσετε με έναν κτηνίατρο και να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας