Είναι πολύ σημαντικό, για την ποιοτική μας εκγύμναση, να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα μέσα (ηλεκτρονικά ή συμβατικά όργανα, ελεύθερα βάρη κλπ.).

Για το λόγο αυτό, ο εξοπλισμός ενός σοβαρού γυμναστηρίου είναι ασύγκριτα καταλληλότερος από μερικά πολυόργανα που μπορούμε να φιλοξενήσουμε σπίτι μας.

Ένα πολυόργανο σπιτιού σίγουρα πάσχει από ευχρηστία, αντοχή, ακαμψία και φυσικά έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις στις σωστές γωνίες και θέσεις εκγύμνασης προκειμένου να εξυπηρετήσει πολλές μυϊκές ομάδες. Αντίστοιχα, ένας σπιτικός ηλεκτρικός διάδρομος ή ένα ποδήλατο κοκ.

Ταυτόχρονα έχουν ελαφριά κατασκευή για να μετακινούνται και να μην πιάνουν πολύ χώρο.

Αντίστοιχα στα γυμναστήρια η στιβαρή κατασκευή των οργάνων και η ειδίκευσή τους σχετικά με τις μυϊκές ομάδες τα ανεβάζουν σε ένα άλλο προπονητικό επίπεδο μη συγκρίσιμο με τα όργανα σπιτιού.

Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις. Πολλές φορές κακοσυντηρημένα όργανα, ακόμα και σε μεγάλα επώνυμα γυμναστήριο τα καθιστούν από ακατάλληλα έως επικίνδυνα. Έχετε τρέξει ποτέ σε διάδρομο που ο θόρυβος της τριβής του ιμάντα ακούγεται πάνω από τη μουσική ή κολλάει με κίνδυνο να πέσετε; Έχετε χρησιμοποιήσει τροχαλία με φαγωμένο συρματόσχοινο που να κολλάει εμποδίζοντας την ομαλή ροή της κίνησης και κάνει ακαθόριστη τη ρύθμιση της αντίστασης; Έχετε εκτελέσει κάμψεις πρήτσερ σε μηχάνημα με σκληρό υλικό με αποτέλεσμα να πονάνε οι αγκώνες σας για ώρες ή και μέρες; Έχετε κάνει βαριά σκουώτ σε κλουβί που κινδυνεύει να διαλύσει ή να πέσει μαζί με τα κιλά πάνω σας;

Σίγουρα όλα αυτά κάτι θυμίζουν, και δυστυχώς τα συναντούμε σε πολλά γυμναστήρια και άλλους χώρους όπου ο ιδιοκτήτης περνάει μόνο για να πάρει τα χρήματα από το ταμείο ή δεν πολυσκάει ή και δεν γνωρίζει.

Στο χέρι μας είναι να είμαστε προσεκτικοί και ψαγμένοι στην επιλογή γυμναστηρίου, να μην παρασυρόμαστε από προκλητικά μεγάλες οικονομικές προσφορές και πριν υπογράψουμε πολυετή ή πολύμηνα συμβόλαια να κάνουμε ένα δοκιμαστικό – αναγνωριστικό μήνα μέχρι να ανακαλύψουμε κατά πόσο μας σέβονται, κατά πόσο είναι δυνατόν να ασκηθούμε σωστά ή ακόμα και αν γίνεται 'πανικός' λόγω χαμηλών προσφορών και δεν μπορούμε να βρούμε όργανο ελεύθερο.

Πρέπει πάντα να υπολογίζουμε τη χρηστικότητα και ασφάλεια του χώρου και ακόμα περισσότερο το γνωστικό επίπεδο των γυμναστών όπως και τη διάθεσή τους να μας το μεταδώσουν.

Όλα τα μέσα εκγύμνασης έχουν τη χρησιμότητά τους αλλά ο βασιλιάς είναι τα ελεύθερα βάρη. Η μυϊκή ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με τη χρήση τους είναι αναντικατάστατη με τις τροχαλίες.

Δυστυχώς, υπάρχει μια τάση κατάργησής τους από τα σύγχρονα γυμναστήρια λόγω του ιδιαίτερου χώρου που απαιτείται, του κινδύνου από τις πτώσεις των βαρών και φυσικά από την ευκολία που προσφέρουν τα αντίστοιχα όργανα στο 'φόρτωνε ξεφόρτωνε'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στους ηλικιωμένους γερνά ταχύτερα τους μυς [μελέτη]
ΠΙΣ: Πρώην ποδοσφαιριστής, κάτοικος Πολωνίας πίσω από την εταιρεία που έδινε συνταγές μέσω Διαδικτύου
Διατάσεις ποδιών: Πώς θα τις κάνετε σωστά