Πλάτη, μέση, αυχένας: αυτά είναι τα συνήθη σημεία που δείχνουν οι Έλληνες όταν οι ειδικοί τους ρωτούν που πονούν περισσότερο. Δεν πρόκειται ωστόσο, για αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο αν και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας φαίνεται να υποφέρουν περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

Πάντως, είναι γεγονός, πως οι μυοσκελετικές παθήσεις ευθύνονται για σχεδόν τις μισές (49%) από το σύνολο των ημερών ασθένειας που προκύπτουν στον εργασιακό χώρο και για το 60% των περιστατικών μόνιμης ανικανότητας για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο καιρός όμως που οι γιατροί συνιστούσαν στους ασθενείς να μένουν στο σπίτι και να μην κινούνται έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό που ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ότι οι γιατροί συνιστούν πλέον κίνηση αφότου έχει περάσει η ‘θερμή φάση’ του πόνου. Η κίνηση θεωρείται το καλύτερο φάρμακο μια και οι γιατροί καθιστούν υπευθύνους για τους πόνους στη μέση κυρίως την καθιστική ζωή του γραφείου και την έλλειψη άσκησης στον ελεύθερο χρόνο.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι ασθενείς στρέφονται στη γιόγκα. Σύμφωνα με έρευνες ,η γιόγκα και οι ασκήσεις τεντώματος είχαν πολύ θετικές επιπτώσεις στους πόνους. Ακόμα και οι ασκήσεις διαλογισμού βοηθούν σχεδόν τόσο όσο ορισμένα φάρμακα. Τέλος, θετικά επιδρούν και τα μασάζ αλλά για ορισμένο μόνο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα ακόμα και η ανάγνωση του βιβλίου για την μείωση των πόνων μέσω της γιόγκα φάνηκε να έχει θετικές επιπτώσεις στους ασθενείς. Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν πάντως στην τακτική άσκηση και στον έλεγχο των στρεσογόνων καταστάσεων.

premium.paratiritis.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ωοθηκεκτομή πιθανόν αυξάνει πολύ τον κίνδυνο Alzheimer  σε γυναίκες που φέρουν το γονίδιο APOE4
Πειραματικό φάρμακο για τη νόσο του Πάρκινσον πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου 
Δημ. Παρασκευής: Διστακτικότητα και εμβολιασμός - Κρίσιμο θέμα Δημόσιας Υγείας