Μετά τα γνωστά περιστατικά στο χώρο του Ελληνικού αλλά και του Παγκόσμιου Αθλητισμού με το θέμα του ντόπινγκ, η εύρεση προτύπων νέων και καθαρών αθλητών γίνεται απολύτως επιτακτική. Αν επιθυμία όλων είναι η συνέχιση και η ενασχόληση της νέας γενιάς με τον αθλητισμό θα πρέπει να βρεθούν παραδείγματα Αθλημάτων και αθλητών που βασίζονται στον καθαρό Αθλητισμό.

Ένα τέτοιο ζωντανό παράδειγμα είναι και το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο που μας χάρισαν η Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη στο Άθλημα της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η τέχνη της ιστιοπλοΐας, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων-για μας του Έλληνες ακόμα περισσότερο- εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι επίκαιρη. Παρόλο που η ναυτική παράδοση που κουβαλάμε ως Έλληνες είναι τεράστια και οι γεωγραφικές συνθήκες της χώρας μας ιδανικές, στην πλειοψηφία μας απέχουμε πολύ από τη γνώση και την εμπειρία της ιστιοπλοΐας!

Την ιστιοπλοΐα μπορούμε να την προσεγγίσουμε τόσο από την οπτική της καθαρά αθλητικής ενασχόλησης όσο και από την οπτική της αναψυχής και των διακοπών. Ας δούμε και τις δυο διαστάσεις της.

Η ιστιοπλοΐα ως αθλητική ενασχόληση:

Πληροφορίες για αρχάριους

Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα που δεν χρειάζεται υπεραθλητές. Η σωματική διάπλαση και η φυσική ικανότητα δεν είναι το ζητούμενο για να ξεκινήσει κάποιος την ιστιοπλοΐα. Και αυτό γιατί οι γνώσεις που αποκτούνται σε συνδυασμό με τη συνεχή μάθηση και τη θέληση του αθλούμενου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ιστιοπλόου.

Πληροφορίες για την αγωνιστική ιστιοπλοΐα και τύποι σκαφών

Σε αγωνιστικό επίπεδο συναντάμε την ιστιοπλοΐα τριγώνου που ονομάζεται έτσι, γιατί μικρά ανοιχτά σκάφη αυστηρώς πανομοιότυπα, αγωνίζονται μεταξύ τους σε ιστιοδρομίες που ορίζονται από σημαδούρες που σχηματίζουν τρίγωνο, τραπέζιο, ή κάνοντας παλινδρομικές κινήσεις που τις λέμε και όρτσα πρύμα.

Οι τύποι σκαφών που συνήθως συναντάμε είναι τα Optimist και τα Laser, 420 και 470 καθώς και άλλα (FINN, EUROPE, STAR). Υπάρχει και η αγωνιστική ιστιοπλοΐα με σκάφη κρουαζιέρας που δεν είναι βέβαια άθλημα, αλλά ένα συναρπαστικό χόμπι με φανατικούς φίλους που οργώνουν τις ελληνικές θάλασσες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που διοργανώνονται τα αντίστοιχα ράλι.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα, που όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση. Από έξι - επτά ετών, έως όποια ηλικία κι αν έχει κάποιος μπορεί να κάνει ιστιοπλοΐα, το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση! Το ξεκίνημα ενός ιστιοπλόου στην ηλικία των 6-7 ετών μπορεί να γίνει με τα σκάφη τύπου optimist που έχουν ένα πανί και απευθύνονται μέχρι και την ηλικία των δεκαπέντε ετών.

Είναι ασφαλέστατα και έχουν μεγάλες δυνατότητες πλεύσης.

Από εκεί και πέρα ανεβαίνουμε κατηγορία και πάμε στους άλλους τύπους σκαφών.

Τι θα μου προσφέρει ως άθλημα;

Μέσα από την ιστιοπλοΐα μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους χαρακτήρες των αθλητριών και των αθλητών, καλλιεργώντας τους τη θέληση, την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, αθλώντας παράλληλα σώμα και ψυχή.

Προάγει την άθληση, την αναψυχή, την ομαδικότητα, την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης, την αποφασιστικότητα, τη συνεχή μάθηση γιατί στην ιστιοπλοΐα δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και τη φυγή από την καθημερινότητα, κάτι που τόσο χρειάζεται ο καθένας μας στις μέρες μας.

Απαραίτητος εξοπλισμός και γνώσεις

Αυτό που χρειάζεστε σίγουρα είναι η γνώση της κολύμβησης. Ολα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο όμιλος για αρχή.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες;

Στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ( http://www.eio.gr/) Λεωφόρος Ποσειδώνος 51, 183 44 Μοσχάτο – Αθήνα τηλ.: 210 9404825 (8 γραμμές) – fax: 210 9404829 ή σε οποιοδήποτε Ναυτικό Όμιλο που υπάρχει κοντά στην Περιοχή σας.

Η ιστιοπλοΐα ως αναψυχή - διακοπές

Τι χρειάζεται κάποιος για να αρχίσει ιστιοπλοΐα;

Καλή και πολύ… διάθεση, θέληση για μάθηση και για γνωριμία νέων εμπειριών, να διαθέσει ‘λίγο’ απ΄ τον πολύτιμο χρόνο του, καλή παρέα και να διαλέξει τον προορισμό του!

Πρέπει να πάρω κάποιο δίπλωμα;

Όχι, το δίπλωμα δεν είναι απαραίτητο όταν έχουμε εξειδικευμένο καπετάνιο (Skipper) στο σκάφος, αλλά για όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν και να γίνουν καπετάνιοι καλό θα ήταν να παρακολουθήσουν τις Σχολές Ανοιχτής Θαλάσσης που πραγματοποιούν οι περισσότεροι ναυτικοί όμιλοι στην Ελλάδα και διαρκούν 2 μήνες με θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και κοστίζουν γύρω στα 300 ευρώ (πραγματικά αξίζει τον κόπο)!!

Γιατί να διαλέξω τον συγκεκριμένο τρόπο αναψυχής - διακοπών;

Γιατί είναι μοναδικός, μπορείς να εκτιμήσεις τις ομορφιές της χώρας μας, να επισκεφτείς μέρη όπου οι άλλοι δεν μπορούν να πάνε, να έρθεις πιο κοντά στη φύση, να ζήσεις τη μαγεία της θάλασσας, για να συσφίξεις τις σχέσεις σου με τους συνταξιδιώτες (συνανθρώπους) σου, να περάσεις ένα απίστευτο 2ημερο- 3ημερο-7ήμερο και μια αξέχαστη ιστιοπλοϊκή εμπειρία, μα πιο πολύ απ’ όλα ……….απλά για να ζήσεις το ταξίδι!!!!! (γιατί στην ιστιοπλοΐα σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός) !!!

Τι εξοπλισμός χρειάζεται για να κάνει κάποιος ιστιοπλοΐα;

Το καπελάκι μας ,το αντιηλιακό μας-ο ήλιος δεν αστειεύεται-,το μαγιό μας, την πετσέτα μας, ένα αδιάβροχο – αντιανεμικό (Νιτσεράδα), παπούτσι με μαλακή αντιολισθητική σόλα (όχι αθλητικά-γόβες-μπότες κ.λ.π) μερικές αλλαξιές ρούχα (εσώρουχα-φούτερ κ.λ.π) ανοιχτόχρωμα και άνετα κατά προτίμηση και είμαστε έτοιμοι να σαλπάρουμε..

Ποια τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσω;

(Νερό, Στενότητα χώρου, Τουαλέτα, Ύπνος, Ναυτία)

Προσέχουμε για να έχουμε (νερό). Οι χώροι του σκάφους είναι περιορισμένοι, για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί-διατηρούμε τους κοινόχρηστους χώρους καθαρούς-για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, μαζεύουμε και τακτοποιούμε τα πράγματά μας.

Για όσους ζαλίζονται υπάρχει λύση,το μαγικό χαπάκι (δραμαμίνη)!!

Πού πρέπει να απευθυνθώ;

Υπάρχουν πολλές εταιρείες απ’ όπου μπορούμε να νοικιάσουμε όχι μόνο το σκάφος αλλά και τον καπετάνιο και ανάλογα με τα ‘βαλάντια’ τα οποία διαθέτουμε να κλείσουμε διήμερο-τριήμερο-επταήμερο ή αν είμαστε δοκιμασμένοι θαλασσόλυκοι ακόμα παραπάνω (Μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ανοιχτής θαλάσσης Αρτέμιδος τηλ.22940 87997)!!