Τοξικό περιβάλλον

Εκτός από τη δουλειά, περνάτε πολλές ώρες στο σπίτι. Θα πρέπει να αποτελεί καταφύγιο από την παρουσία των fast food ή την ευκολία αγοράς ενός σνακ από αυτόματο μηχάνημα.

Αλλά αν το σπίτι σας δεν έχει ‘’στηθεί’’ σωστά μπορεί ενδεχομένως να ενθαρρύνει κακές συνήθειες.
Μπορείτε να το αναδιαμορφώσετε ώστε να σας προστατεύει από ανθυγιεινές τροφές και τον καθιστικό τρόπο ζωής, δήλωσε η Sherry Pagoto, του University of Massachusetts Medical School. Από την οργάνωση της κουζίνας έως τη ρύθμιση του θερμοστάτη διαβάστε τρόπους να εμποδίσετε το σπίτι σας από το να σας παχαίνει.

Τα ντουλάπια σας είναι πολύ φορτωμένα

Αν τα ντουλάπια σας είναι τόσο γεμάτα που βάζετε τρόφιμα στον πάγκο, στο ψυγείο ή σε εκτεθειμένα ράφια, ετοιμάζετε τον εαυτό σας για λιγούρες. Ένα σακουλάκι τσιπς ή γλυκά όταν βρίσκονται εκτεθειμένα είναι εντός της εμβέλειας του… ραντάρ σας όταν περπατάτε. Τη στιγμή που βλέπετε το τρόφιμο, το επιθυμείτε.

Να καθαρίζετε τα ντουλάπια σας σε τακτική βάση. Απαλλαγείτε από τρόφιμα που έχουν λήξει και που δεν σας αρέσουν, ακόμα και αν είναι υγιεινά. 

Τα μήλα σας είναι στο ψυγείο

Αντίθετα, αν τα υγιεινά τρόφιμα είναι κρυμμένα, είναι λιγότερο πιθανό να τα τρώτε. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό αν διατηρείτε φρούτα που δεν χρειάζονται διατήρηση στο ψυγείο ή λαχανικά στα συρτάρια. Όταν είστε πολυάσχολοι είναι πιο γρήγορο να ανοίξετε ένα σακουλάκι τσιπς από το να κόψετε λαχανικά.

Αγοράστε ένα ωραία μπολ ή καλάθι για φρούτα ώστε να έχετε μεγαλύτερη όρεξη να το γεμίσετε. Να βρίσκεται σε κοινή θέα για να αρπάζετε εύκολα τα φρούτα.

Κόψτε από πριν λαχανικά και βάλτε τα σε καθαρά δοχεία μπροστά και στο κέντρο του ψυγείου, για εύκολο σνακ.
Ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος σε υψηλή θερμοκρασία
Το γεγονός ότι μπορείτε να πάτε οπουδήποτε και η θερμοκρασία να είναι ρυθμισμένη σε άνετη θερμοκρασία είναι παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία, δήλωσαν οι ερευνητές. Ο οργανισμός σας απλά δεν έχει να δουλέψει για να ξοδέψει ενέργεια ώστε να ζεσταθεί, υποδεικνύει έρευνα του 2014. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός σας ‘’τρεμοπαίζει’’.

Χαμηλώστε το θερμοστάτη λίγους βαθμούς. Το κρύο ενεργοποιεί το καφέ λίπος, που δίνει ώθηση στον μεταβολισμό και βελτιώνει την ευαισθησία στη γλυκόζη.

Αν η αλλαγή είναι πολύ απότομη αρχίστε με ένα βαθμό και σταδιακά χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Θα προσαρμοστείτε γρήγορα.

Ο εξοπλισμός γυμναστικής είναι κρυμμένος

Η Dr. Pagoto, δηλώνει ότι όλοι θέλουμε να κρύβουμε τον εξοπλισμό άσκησης σε περίπτωση που έρθουν απρόσκλητοι επισκέπτες. Ωστόσο πόσο συχνά συμβαίνει αυτό;
Επίσης τον κρύβουμε σε δωμάτια που δεν επισκεπτόμαστε συχνά ή στο υπόγειο. Όταν έχετε την επιλογή να ανέβετε σε διάδρομο που καλύπτεται από αράχνες ή να καθίσετε σε μεγάλο άνετο καναπέ για να δείτε τηλεόραση δεν αποτελεί έκπληξη ότι επιλέγετε την τηλεόραση.

Να έχετε τα βαράκια σας δίπλα στον καναπέ για να θυμάστε να τα χρησιμοποιείτε καθώς βλέπετε τηλεόραση. Βάλτε το στατικό ποδήλατο ή το στρώμα της γιόγκα σε ένα χώρο του σπιτιού που θα θέλετε να είστε-όπως για παράδειγμα το παράθυρο.
Καλείτε τους λάθος ανθρώπους

Κοιτάξτε ποιοι είναι οι φίλοι σας, λέει ο James O. Hill, διευθυντής του Colorado Nutrition Obesity Research Center. Θα συμπεριφερθείτε όπως οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεστε. Αν οι φίλοι σας πίνουν μπύρες τρώγοντας τσιπς θα το κάνετε και εσείς.

Κανείς δεν σας λέει να χάσετε τους φίλους σας, άσχετα από το πόσο κακές συνήθειες υγείας έχουν.
Επιλέξτε φίλους που κάνουν το σωστό και καλέσετε τους. Αν είναι πιο ενεργητικοί και τους αρέσουν οι θρεπτικές τροφές είναι πιο πιθανό να υιοθετήσετε τις συνήθειές τους.

Τα φώτα είναι πολύ χαμηλά

Όταν δεν κοιμάστε επαρκώς επηρεάζονται οι ορμόνες που ελέγχουν την πείνα με αποτέλεσμα να επιθυμείτε junk food. Σε μια έρευνα, στο περιοδικό ‘’Internationl Journal of endocrinology’’, ενήλικες με έλλειψη ύπνου που εκτέθηκαν σε χαμηλό φως το πρωί είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση της ορμόνης λεπτίνη, που συνδέεται με τον κορεσμό, ενώ όσοι βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε μπλε φως είχαν υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης.

Όταν ξυπνάτε ανοίξτε τις κουρτίνες για να μπαίνει το φυσικό φως.

Το σπίτι είναι πολύ άνετο το βράδυ

Γυρνάτε σπίτι, τρώτε βραδινό και χαλαρώνετε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Η Dr. Pagoto σημειώνει ότι όταν μπαίνετε σε χαλαρή, καθιστική κατάσταση υπνηλίας αρχίζετε τη νύχτα πριν τη νύχτα.

Φορέστε άνετα ρούχα ανάψτε τα φώτα και ακούστε ανεβαστική μουσική μετά το δείπνο.
‘Ερευνα στο περιοδικό Plow One ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι περπατούν πιο γρήγορα στον ανεβαστικό ρυθμό σε σύγκριση με χαμηλότερη πιο χαλαρωτική μουσική. Με μεγαλύτερή ενέργεια είναι επίσης περισσότερο πιθανό να βγει κάποιος έξω για περίπατο μετά το δείπνο.

‘Εχετε πολλές οθόνες

Οι περισσότερες ώρες τηλεόρασης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλέον βάρους ή παχυσαρκίας.
Ο χρόνος τηλεόρασης είναι χρόνος καθισιού, δήλωσε ο Dr. Hill.

Δεν χρειάζεται να παρατήσετε εντελώς την τηλεόραση. Ωστόσο σκεφτείτε να την μετακινήσετε από το υπνοδωμάτιο, ή την κουζίνα. Στη συνέχεια να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το τι βλέπετε, να μειώσετε το χρόνο παρακολούθησης και έτσι θα είναι πιο πιθανό να είστε ενεργητικοί χωρίς να προσπαθήσετε.

Τα πιάτα και τα μπολ είναι τεράστια

Πιάτα που είναι μεγάλα σαν πιατέλες, μεγάλα ποτήρια κρασιού και μεγάλα μπολ είναι επικίνδυνα. Υποσυνείδητα θέλετε να γεμίσετε το χώρο και καταλήγετε να τρώτε περισσότερο.
Άλλη έρευνα του Κορνέλ ανακάλυψε ότι ενήλικες και παιδιά έβαζαν περισσότερα δημητριακά σε μεγάλα μπολ και κατανάλωναν 44% περισσότερες θερμίδες.

Για να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας, τα πιάτα δεν θα πρέπει να έχουν μέγεθος άνω των 22-25 εκατοστών και τα μπολ άνω των 50 εκατοστών.

Σερβίρετε φαγητό στην τραπεζαρία

Είναι πιο εύκολο να σερβιριστείτε επιπλέον φαγητό όταν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκύψετε στο τραπέζι και να το πάρετε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε.

Βάλτε στο πιάτο τη μερίδα και το υπόλοιπο φαγητό μακριά σας. Αν θέλετε δεύτερη μερίδα θα πρέπει να μπείτε στο μπελά να ξαναζεστάνετε. Τουλάχιστον αυτό δίνει στο σώμα σας χρόνο να αισθανθεί κορεσμό, επομένως θα φάτε μικρότερη δεύτερη μερίδα.

Σερβίρετε φαγητό στην τραπεζαρία

Είναι πιο εύκολο να σερβιριστείτε επιπλέον φαγητό όταν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκύψετε στο τραπέζι και να το πάρετε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε.

Άλλο κόλπο είναι να βάλετε στο πιάτο τη μερίδα και το υπόλοιπο φαγητό μακριά σας. Αν θέλετε δεύτερη μερίδα θα πρέπει να μπείτε στο μπελά να ξαναζεστάνετε. Τουλάχιστον αυτό δίνει στο σώμα σας χρόνο να αισθανθεί κορεσμό, επομένως θα φάτε μικρότερη δεύτερη μερίδα.

Σερβίρετε φαγητό στην τραπεζαρία

Είναι πιο εύκολο να σερβιριστείτε επιπλέον φαγητό όταν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκύψετε στο τραπέζι και να το πάρετε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε.

Άλλο κόλπο είναι να βάλετε στο πιάτο τη μερίδα και το υπόλοιπο φαγητό μακριά σας. Αν θέλετε δεύτερη μερίδα θα πρέπει να μπείτε στο μπελά να ξαναζεστάνετε. Τουλάχιστον αυτό δίνει στο σώμα σας χρόνο να αισθανθεί κορεσμό, επομένως θα φάτε μικρότερη δεύτερη μερίδα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;