Με τόσες πολλές επιλογές που υπάρχουν αν θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα σωστό πλάνο διατροφής, είναι εύκολο να χαθούμε. Εκτός και αν γνωρίζουμε ποιες είναι αντικειμενικά οι καλύτερες δίαιτες αυτή τη στιγμή. Και αυτό ακριβώς έκανε το site US News & World Report, με τη βοήθεια επιστημόνων. 38 από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες μπήκαν… στη ζυγαριά. Η λογική πίσω από τη διαδικασία είναι πως – σίγουρα – καμία δίαιτα δεν μπορεί να είναι ιδανική για όλους, αλλά οι καλύτερες δίαιτες είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο που μπορούμε να μείνουμε πιστοί για πολύ καιρό. Ας δούμε τα αποτελέσματα…

Καλύτερη δίαιτα συνολικά θεωρείται η DASH

Για έκτη συνεχή χρονιά, η δίαιτα DASH με σκοπό την καταπολέμηση της υπέρτασης, ψηφίζεται ως η καλύτερη συνολικά δίαιτα, καθώς και η καλύτερη δίαιτα για πιο υγιεινή διατροφή. Η δίαιτα αυτή δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ασθενείς που έπασχαν από αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει ραγδαία τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Βασίζεται στον περιορισμό της ζάχαρης, των γλυκών, και των τροφών με πολλά κορεσμένα λιπαρά και την αντικατάστασή τους από λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρι και πουλερικά, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Η δίαιτα DASH θεωρείται σχεδόν 100% ασφαλής και πλήρης από διατροφική άποψη, αν και δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για χάσιμο βάρους. Αμέσως μετά, ακολουθεί ο συνδυασμός DASH και Μεσογειακής διατροφής.

Αυτός ο συνδυασμός, που ονομάζεται δίαιτα MIND, δημιουργήθηκε πέρσι, και αξιοποιεί στοιχεία και από τις δύο διατροφές, με έμφαση όμως στην κατανάλωση περισσότερων μούρων σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα. Έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αlzheimer μέχρι και κατά 35%! Επιπλέον, θεωρείται πως είναι η πιο εύκολη διατροφή για να ακολουθήσουμε χωρίς να… ξεφεύγουμε.

Καλύτερη δίαιτα για χάσιμο βάρους, η Weight Watchers

Παρ’ όλο που η δίαιτα Weight Watchers ψηφίστηκε τέταρτη σαν σύνολο, εμφάνιζε τα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα του αδυνατίσματος. Σταθερή παρουσία στον χώρο του αδυνατίσματος για περισσότερα από 50 χρόνια, αυτή η δίαιτα χρησιμοποιεί κατά κάποιο τρόπο “πόντους” που μπορούμε να ξοδέψουμε σε τροφές. Οι “πόντοι” που μας επιτρέπονται κάθε εβδομάδα είναι ανάλογοι της ηλικίας, του φύλου, του βάρους και του ύψους μας, και κάθε τροφή παίρνει κάποιους πόντους, ανάλογα με τη διατροφική της αξία. Το καλό με τη δίαιτα αυτή είναι πως βοηθά να χάσουμε κιλά σταδιακά και όχι γρήγορα – δηλαδή με τρόπο που είναι καλός για την υγεία μας.

Οι καλύτερες δίαιτες για την υγεία της καρδιάς και τον διαβήτη

Καλύτερη δίαιτα για την προφύλαξη της υγείας της καρδιάς ψηφίστηκε η δίαιτα Ornish. Αυτό το πλάνο διατροφής χρησιμοποιεί το λεγόμενο “φάσμα”, πέντε ομάδες που περιλαμβάνουν διαφορετικές τροφές. Στην πρώτη ομάδα βρίσκουμε τα πιο υγιεινά φαγητά, ενώ η πέμπτη ομάδα περιλαμβάνει τροφές που περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Όσοι θέλουν να ακολουθήσουν τη διατροφή καλούνται να τοποθετήσουν την τωρινή τους διατροφή κάπου στο φάσμα και να κάνουν αλλαγές αναλόγως τον σκοπό τους: χάσιμο βάρους ή να ρίξουν την αρτηριακή τους πίεση. Από τη στιγμή που το άτομο περιορίζει την κατανάλωση τροφών της πέμπτης ομάδας και γεμίζει τη διατροφή του με τροφές από τις τρεις πρώτες ομάδες, θεωρείται πως ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή.
Για τους ασθενείς με διαβήτη, η νούμερο ένα δίαιτα, είναι η… Δίαιτα της Γονιμότητας. Ναι, ένα πλάνο διατροφής με αρχικό σκοπό να αυξήσει τη γονιμότητα βοηθά τους διαβητικούς (και ψηφίστηκε ως τέταρτη καλύτερη δίαιτα συνολικά)! Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει 10 βήματα, όπως την αποφυγή των τρανς λιπαρών, την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και την έμφαση σε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Συνεπώς, αποτελεί μία γενικά καλή διατροφή, που μπορούν πολλοί από εμάς να ακολουθήσουν με επιτυχία.

Επιμέλεια : Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα