Παρά το γεγονός ότι πολλά παιδιά απολαμβάνουν τις υγιεινές τροφές, υπάρχουν πολλοί γονείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να κάνουν τα παιδί τους να δεχτεί καινούρια, πιο υγιεινά φαγητά και γεύσεις, γιατί έχει ήδη συνηθίσει να του αρέσουν οι τυποποιημένες τροφές ευκολίας.

Η διατροφή της οικογένειας μπορεί εύκολα να βελτιωθεί, προωθώντας τις αλλαγές σταδιακά και ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν στις επιλογές των πιο υγιεινών εναλλακτικών διατροφικών επιλογών. Πρέπει να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

  • Προσπαθήστε να μη μαγειρεύετε διαφορετικά φαγητά για τα παιδιά και για τους μεγάλους. Eάν θα είστε υποχρεωμένοι να μαγειρέψετε 2 φορές, τότε τα φαγητά εύκολα θα φαίνονται πιο δελεαστικά λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος.
  • Εφαρμόστε το γενικό κανόνα: Εάν οι ενήλικοι δεν τρώνε κάποιο φαγητό γιατί πιστεύουν ότι είναι φτωχής ποιότητας, τότε δεν πρέπει να σερβίρεται ούτε στα παιδιά. Εάν δεν αρέσουν σε σας τους γονείς, δεν θα πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να συνηθίζει τη γεύση τους, σερβίροντάς του τις τροφές αυτές συχνά.
  • Για αρχή, προτιμήστε να ελαττώσετε το μέγεθος των μερίδων των junk food και συμπληρώστε με πιο υγιεινά τρόφιμα, παρά να αραιώσετε τη συχνότητα σερβιρίσματος των τροφών αυτών, έτσι ώστε το παιδί σας να αρχίσει να συνηθίζει σε πιο υγιεινές τροφές. Προσπαθήστε να κάνετε γνωστούς στο παιδί σaας διάφορους συνδυασμούς τροφών όπως μπιφτέκια σπιτικά ή φιλέτο αντί για λουκάνικα με καστανό ρύζι, κριθαράκι ή ζυμαρικά αντί για πατάτες τηγανητές.
  • Εάν τα υγιεινά φαγητά γίνονται καλά αποδεκτά από το παιδί σας και δε διαμαρτύρεται, τότε καλό θα είναι να τα σερβίρετε όσο πιο συχνά γίνεται, κάνοντας ίσως και κάποιες παραλλαγές στην κλασική συνταγή.
  • Δεν πρέπει να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο η οικογένεια να βαρεθεί τις βασικές τροφές- οι άνθρωποι δεν παραπονιούνται για πράγματα που θεωρούν δεδομένα (για παράδειγμα πολλοί ενήλικες παίρνουν το ίδιο πρωινό κάθε μέρα από την παιδική τους ηλικία). Οι άνθρωποι μπορεί να βαρεθούν όταν περιμένουν κάτι ευχάριστο και ανακαλύπτουν ότι η πραγματικότητα είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ' ότι περίμεναν. Τα παιδιά δεν περιμένουν να εντυπωσιάζονται σε κάθε γεύμα και έτσι δεν απαιτούνται εξαιρετικά γεύματα σε καθημερινή βάση.
  • Θα πρέπει να καθορίσετε σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για το πότε επιτρέπεται κάποιο junk food, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε υγιεινές σπιτικές παραλλαγές κάποιων junk foods, όπως υγιεινά μπιφτέκια και κοτομπουκιές.
  • Εάν ένα παιδί έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακά γεύματα, πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους να κάνετε τα γεύματα ελκυστικά, χωρίς να καταφεύγετε σε ανθυγιεινά συστατικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;