Oι φυτικές ίνες αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία υδατανθράκων που υπάρχουν σε τροφές όπως τα φασόλια, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι πολλά ελληνικά φαγητά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες:

  • Έχουν τις μισές θερμίδες απ’ότι τα λιπαρά φαγητά
  • Βοηθούν στην αποφυγή και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
  • Προστατεύουν από εντερικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του εντέρου)
  • Χορταίνουν χωρίς να δίνουν πολλές θερμίδες (ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά που έχουν αυξημένο βάρος)
  • Είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της καλής υγείας του παιδιού τώρα και στο μέλλον.
  • Να πούμε, όμως, ότι οι ζωικές τροφές (κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά) δεν περιέχουν φυτικές ίνες.

Πόσες φυτικές ίνες θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά;

Για τα παιδιά, η σωστή ποσότητα ποικίλει. Μερικά παιδιά χρειάζονται περισσότερες φυτικές ίνες από άλλα. Αν ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα ή υποφέρει από κωλικούς στο έντερο, τότε πιθανότατα δεν καταναλώνει αρκετές φυτικές ίνες. Τα παιδιά θα ωφεληθούν πολύ αν συνηθίσουν τη γεύση- ή τουλάχιστον μάθουν να την ανέχονται- τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, έτσι ώστε σε περίπτωση που ο οργανισμός τους χρειάζεται περισσότερες φυτικές ίνες, να μπορούν ευχαρίστως να επλέγουν τις κατάλληλες τροφές.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουν τα παιδιά καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Πόσες όμως; Ενώ οι ενήλικες χρειάζονται 25-30 γρ. καθημερινά, τα παιδιά χρειάζονται λιγότερες. Η οδηγία για τα παιδιά μέχρι 18 ετών είναι: Hλικία + 5γρ. = Συνολική Καθημερινή Λήψη Φυτικών Ινών.

Τα πολύ μικρά παιδιά δεν έχουν ανάγκη μεγάλης ποσότητας γιατί έχουν αναλογικά μικρότερη όρεξη και οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο. Γι’αυτό το λόγο, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί το αίσθημα του κορεσμού πριν προλάβει να καταναλώσει πολύ τροφή. Εάν ένα μικρό παιδί χρειάζεται περισσότερες φυτικές ίνες λόγω δυσκοιλιότητας, τότε η κατανάλωση λιπαρών τροφών (όπως ολόπαχο γάλα και βούτυρο στο ψωμί του) μαζί με πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι όταν αυξάνεται η λήψη φυτικών ινών, είναι απαραίτητη και η ταυτόχρονη αύξηση της λήψης υγρών, κατά προτίμηση νερού. Χωρίς επιπλέον νερό, οι φυτικές ίνες μπορεί να επιβαρύνουν το σύστημα και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Στόχος μας είναι τα 6-8 ποτήρια καθημερινά.

Tρoφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Φρούτα με τη φλούδα
Λαχανικά
Όσπρια (φασόλια, φακές, φάβα, ρεβύθια)
Όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το αλεύρι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ψωμί ολικής άλεσης και το καστανό Ρύζι
Κουάκερ
Κριθάρι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα