Να θυμάστε γενικά ότι τα σύνθετα γλυκά (σουφλέ σοκολάτας, brownies, καρυδόπιτα, ραβανί, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς) είναι αυτά που είναι αρκετά επιβαρυμένα σε λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες. Προτιμήστε τα γλυκά που δεν περιέχουν λίπη αν και περιέχουν ζάχαρη/φρουκτόζη π.χ. το ρυζόγαλο, τα γλυκά του κουταλιού, το μέλι, η μαρμελάδα, τα γλυκίσματα με ωμά ή αποξηραμένα φρούτα, το ζελέ, η γρανίτα (σπιτική κατά προτίμηση) κ.α.

Μια εναλλακτική λύση, με ελάχιστες θερμίδες, είναι και τα γλυκά/ ροφήματα με ολιγοθερμιδικές ύλες (π.χ. στεβιόλη, ασπαρτάμη, κ.α.), οι οποίες θεωρούνται ασφαλή για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή κάποιων ουσιών, που τονώνουν και φτιάχνουν τη διάθεση, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως μια καλή επιλογή κυρίως στα παιδιά που διαβάζουν πολύ και έχουν γενικά μια δραστήρια καθημερινότητα. Ακόμα καλύτερα είναι να προτιμάτε και τη μαύρη σοκολάτα, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σίδηρο, ενώ περιέχει και λιγότερες θερμίδες απ’ότι η λευκή σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος.

Συχνότητα κατανάλωσης

Τα παιδιά σας καλό θα είναι να καταναλώνουν κάποιο μικρό γλυκό το πολύ μέχρι 2 φορές/εβδομάδα σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό και όχι στη θέση κάποιου άλλου γεύματος! Το γλυκό δηλαδή θα είναι κάτι έξτρα, δεν θα αντικαταστήσει κάποιο γεύμα της ημέρας (πχ βραδυνό)!

Tips για να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά

Περιορίστε την προμήθεια τροφών με πρόσθετη ζάχαρη (σοκολάτες, μπισκότα,), τα οποία τα παιδιά σας συνηθίζουν να τρώνε, δηλαδή, αποφύγετε να τους τα αγοράζετε, ώστε να μην υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι και να μην τα καταναλώνουν τόσο συχνά.

Σερβίρισμα σε μικρότερη ποσότητα (π.χ. 1 μικρή σοκολάτα 30 γρ αντί για 1 μεγάλη 60 γρ).

Το γλυκό να μην προσφέρεται για επιβράβευση στο παιδί.

Να του προσφέρετε φρούτα ή γιαούρτι με μέλι αντί για επιδόρπιο.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά, αντί για γλυκά, να δημιουργούν καινούργια θρεπτικά σνακς/γεύσεις/συνδυασμούς τροφών, αφήνοντάς τα να επιλέξουν μόνα τους τι επιθυμούν στο δικό τους σνακ (π.χ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά με καρύδια και μέλι, γάλα με λίγα λιπαρά με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσεϊκ μπανάνα με γάλα, γρανίτα φράουλας).

Μάθετε τα παιδιά να διαλέγουν τα δημητριακά με τη λιγότερη ζάχαρη και χωρίς σοκολάτα.

Τα γλυκά να είναι διαθέσιμα στις γιορτές, σε γενέθλια και σε ειδικές περιπτώσεις, όχι καθημερινά.

Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γεύμα που τυχόν δεν έφαγε το παιδί.

Σερβίρετε τα γλυκά μετά το φαγητό, και ποτέ προ του γεύματος.

Καλό θα είναι να προτιμάτε να φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ, μηλόπιτα) απ’ότι να τα αγοράζετε, καθ’ότι γνωρίζετε τα υλικά που έχετε χρησιμποιήσει για την παρασκευή τους.

Όταν φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ), προτιμήστε να τα παρασκευάζετε με πιο υγιεινά και light υλικά (γάλα ελαφρύ αντί πλήρες, ελαιόλαδο αντί βούτυρο/μαργαρίνη, αλεύρι ολικής άλεσης αντί κανονικό, χρησιμοποιήστε κρόκους αυγών αντί ολόκληρο το αυγό, προσθέστε σταφίδες κλπ).

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια