Είναι πολύ σημαντικό να ξεφορτωθείτε από το ντουλάπι σας τα ανθυγιεινά φαγητά, τα λεγόμενα«junk food». Αν συνηθίζετε να έχετε στο ντουλάπι σας τέτοιου είδους τρόφιμα, αλλά απαγορεύετε στο παιδί σας να τα καταναλώσει, τότε θα του δημιουργήσετε «εμμονές».

Αυτό που κυρίως χρειάζονται τα παιδιά είναι μια ευρεία γκάμα από υγιεινές τροφές από τις οποίες θα μπορούν να διαλέξουν, συνεπώς δεν θα χρειάζεται να τους απαγορεύσετε κάτι.

Γενικά υποστηρίζεται ότι η απαγορευμένη πρόσβαση επικεντρώνει την προσοχή του παιδιού στις απαγορευμένες τροφές, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την επιθυμία του να προμηθεύεται και κυρίως να καταναλώνει τέτοιου είδους τροφές. Αν εσείς ως γονείς προσφέρετε στο παιδί σας τα υγιεινά τρόφιμα σε καθημερινή βάση και τα μη αποδεκτά αραιά και πού, τότε όλο και λιγότερο θα νιώθει την ανάγκη να καταναλώνει τα τελευταία. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει όλη η οικογένεια να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Επίσης, ο υπερβολικός γονικός έλεγχος στο θέμα της διατροφής καλλιεργεί στο παιδί την ανικανότητα να αναπτύξει και να εξασκήσει τον αυτοέλεγχό του στο υπερβολικό φαγητό.

Ο γονικός έλεγχος είναι αρνητικά συνδεδεμένος με την ικανότητα των παιδιών της προσχολικής και σχολικής ηλικίας να ρυθμίζουν από μόνα τους την πρόσληψη τροφής. Το φαγητό θα πρέπει να είναι διασκέδαση και ανταμοιβή.

Είναι ευθύνη σας να προμηθεύετε το παιδί σας με κατάλληλες τροφές και του παιδιού σας να αποφασίσει πότε και πόση ποσότητα θα φάει. Τα γεύματα πρέπει να είναι ευχάριστα και άνετα: τα παιδιά που γκρινιάζουν και διαμαρτύρονται επειδή τους επιβάλλετε να φάνε αυτό που θέλετε εσείς, δε σέβονται το φαγητό τους και εσείς ως γονείς δεν καταφέρνετε τίποτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης