Eίναι γνωστό σε όλους μας ότι τα πράσινα λαχανικά είναι μια κατηγορία τροφίμων, η οποία δύσκολα καταναλώνεται από τους μικρούς μας φίλους.

Ωστόσο, εσείς οι γονείς δεν θα πρέπει να το βάζετε κάτω, καθώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πείσετε τα παιδιά σας να τα δοκιμάσουν και γιατί όχι να τα αγαπήσουν! Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς από αυτούς:

  • Πρώτα από όλα, θα πρέπει να πούμε ότι εσείς οι γονείς θα πρέπει να γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας. Αν σας βλέπουν τα παιδιά σας να τρώτε πράσινα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, μπρόκολο, χόρτα) με το μεσημεριανό σας γεύμα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να τα πείσετε να τα δοκιμάσουν.
  • Μην υπερβάλλετε στις ποσότητες. Δώστε στο παιδί σας να δοκιμάσει μικρή ποσότητα από κάποιο πράσινο λαχανικό (πχ 1 ,2 πιρουνιές από χόρτα).
  • Δοκιμάστε να αναμείξετε τα πράσινα λαχανικά μαζί με άλλα λαχανικά (πχ μαρούλι με τριμμένο καρότο και λάχανο).
  • Μην το παρακάνετε με την εισαγωγή πράσινων λαχανικών στη διατροφή του παιδιού σας. Προσφέρετε στο παιδί σας ένα καινούριο πράσινο λαχανικό κάθε εβδομάδα και όχι περισσότερα.
  • Προσπαθήστε να βάλετε λίγο μαρούλι στο τοστ ή στην αραβική πίτα του παιδιού σας που του δίνετε για δεκατιανό στο σχολείο. Μπορεί να το φάει πιο εύκολα αν το βάλετε ως συστατικό ενός τροφίμου από το να του το δώσετε έτσι σκέτο.
  • Δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί σας συγκεκριμένα λαχανικά μαζί με συγκεκριμένα φαγητά που μπορεί να ταιριάζουν (σολωμός και ψάρι γενικότερα με μπρόκολο ή με χόρτα).
  • Mπορείτε να φτιάξετε ψαρόσουπα μέσα στην οποία θα έχετε βάλει μαζί με τα άλλα λαχανικά (καρότο, πατάτες), και πράσινα λαχανικά όπως σέλινο, κολοκυθάκια, σπαράγγια.
  • Μια πολύ καλή ιδέα είναι να φτιάξετε ζυμαρικά (μακαρόνια, πέννες, φιογκάκια) με πράσινα λαχανικά πχ πέννες ολικής άλεσης με μπρόκολο ή με σπαράγγια ή ρύζι με αρακά.
  • Μπορείτε να φτιάξετε σπιτική πίτα, η οποία θα αποτελείται από κάποιο πράσινο λαχανικό (πχ σπανακόπιτα, πρασόπιτα) και να την προσφέρετε στο παιδί σας για δεκατιανό σνακ στο σχολείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να του δώσετε ένα κομμάτι για βραδυνό γεύμα.
  • Ενσωματώστε τα πράσινα λαχανικά (πχ μαρούλι) σε κάποιο φαγητό που αρέσει πολύ στο παιδί σας. Μπορείτε, για παράδειγμα να φτιάξετε σπιτικό hamburger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι ή με μπιφτέκι κοτόπουλου/ γαλοπούλας και να προσθέσετε και λίγο μαρούλι μαζί με τα άλλα συστατικά του burger (ντομάτα, αγγούρι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά).
  • Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και προσπαθήστε να φτιάξετε όμορφους και πρωτότυπους σχηματισμούς (πχ ανθρωπάκια, σπιτάκια, ζωάκια) στο πιάτο του παιδιού σας, έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του.
  • Μην απογοητευτείτε αν το παιδί σας αρνείται να φάει τα πράσινα λαχανικά. Δοκιμάστε να του τα ξαναδώσετε μετά από 5,6 ημέρες και παρατηρήστε και πάλι την αντίδρασή του. Ορισμένες φορές μια αρχική άρνηση για την κατανάλωση ενός τροφίμου μπορεί να ξεπεραστεί αργότερα. Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια