Eίναι γεγονός ότι στις μέρες μας οι άνθρωποι τρώνε έξω περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Το φαγητό έξω δε θεωρείται πια μια δραστηριότητα για τον ελεύθερο χρόνο, αλλά ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής μας. To να τρώμε έξω δεν είναι κακό.

Αν όμως τρώμε έξω συχνά και κάνουμε κακές επιλογές τροφίμων ή τρώμε υπερμεγέθεις μερίδες, δεν τρεφόμαστε σωστά για τις θερμίδες που παίρνουμε, ούτε εμείς, αλλά ούτε και το παιδί μας.

To ιδανικό θα ήταν να περιορίσετε σταδιακά τη συχνότητα με την οποία πάτε στα εστιατόρια ή ταχυφαγεία, παρά να τα απαγορεύσετε τελείως από το παιδί σας, γιατί θα συναντήσετε μεγάλη αντίσταση. Eπιπλέον, αν απαγορεύσετε τελείως το γρήγορο φαγητό, μπορεί να κάνετε το παιδί σας να το αγαπήσει περισσότερο.

To μήνυμα ότι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού περιστασιακά δεν πειράζει είναι καλύτερο από την πλήρη απαγόρευση. Μπορεί να εφαρμοστεί μια φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο σε συνδυασμό, όμως, με την κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε λιπαρά και ζάχαρη, που είναι θρεπτικά και θα προσφέρουν στο παιδί πολύτιμα συστατικά.

Yπάρχουν πολλά εστιατόρια, ακόμα και ταχυφαγεία, τα οποία προσφέρουν υγιεινές επιλογές, όπως σούπες, σαλάτες, ρυζόγαλο και γιαούρτι για επιδόρπιο. Τα εστιατόρια θα κρατήσουν αυτές τις επιλογές στο μενού τους, μόνο αν οι καταναλωτές τις προτιμούν.

Εάν δε βρείτε κάτι που να αρέσει στο παιδί σας, πείτε στο σερβιτόρο ότι θέλετε κάτι μαγειρεμένο χωρίς πολύ λίπος.

Βρείτε πιάτα με τις εξής λέξεις στην περιγραφή: Σχάρας, φούρνου, ψητό, στην κατσαρόλα, ατμού, από τον κήπο, με το ζωμό του. Προσέξτε ιδιαίτερα τα πιάτα που περιγράφονται με τις εξής λέξεις: βουτυρωμένο, τηγανητό, στο τηγάνι, τραγανιστό, με κρούστα, καλοτηγανισμένο, πανέ, με σάλτσα κρέμας, με κρέμα, με σάλτσα τυριού, ψημένο με σάλτσα και ογκρατέν.

Eπίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουμε λογικές ποσότητες φαγητού. Οι παιδικές μερίδες και τα παιδικά μενού είναι μια καλή λύση. Είναι συνήθως στη σωστή ποσότητα και σε λογική τιμή. Αν από την άλλη η μερίδα είναι μεγάλη για να την καταναλώσει το παιδί σας, μοιραστείτε την μαζί του ή πάρτε τη μισή για το σπίτι.

Μόλις επιλέξετε το κατάλληλο εστιατόριο που θα φάτε και μάθετε να καταναλώνει το παιδί σας ένα γεύμα στη σωστή ποσότητα, ήρθε η ώρα για να παραγγείλετε προσεχτικά. Πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε με προσoχή την περιγραφή του μενού.

Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις για τον τρόπο που είναι μαγειρεμένο κάποιο φαγητό (αν δεν αναφέρεται). Πολλές κρυφές θερμίδες βρίσκονται σε τηγανητά φαγητά ή σε τρόφιμα στον ατμό. Μην ντραπείτε να κάνετε και ειδικές παραγγελίες, αν χρειαστεί.

Είστε πελάτης και πληρώνετε για την εξυπηρέτηση, όπως και για το φαγητό.

Eπίσης, ζητήστε να σας φέρουν τα ντρέσινγκ και τη σως του φαγητού ή της σαλάτας στο πλάι, για να μπορέσετε να ελέγξετε πόση θα καταναλώσει το παιδί σας. Βάλτε μικρές ποσότητες από αυτά. Kαι πάντα πρέπει να έχετε στο νου σας τα extra.

Συνήθως, το ψωμί βρίσκεται στο τραπέζι πριν έρθει το φαγητό, την ώρα που όλοι σας πεινάτε, και είναι πολύ εύκολο να καταβροχθιστεί από ένα πεινασμένο παιδί. Πείτε στο σερβιτόρο, λοιπόν, να μη φέρει ψωμί ή αν φέρει να φέρει μόνο μια φέτα για τον καθένα.

Επίσης, ζητήστε 100% χυμό για το παιδί σας ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά, αντί για κάποιο αναψυκτικό ή ποτό με πολλή ζάχαρη. Τέλος, σα συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα του παιδιού σας καλό είναι να προτιμάτε ρύζι, πατάτες βραστές ή πατάτες στο φούρνο ή σαλάτα (λαχανικά ωμά ή στον ατμό) και να αποφεύγετε όσο γίνεται περισσότερο τις πατάτες τηγανητές.

Να έχετε κατά νου όμως και τις κρυφές θερμίδες που υπάρχουν στα καλοκρυμμένα λιπαρά από τις σως για τις σαλάτες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να πούμε ότι τις καλές μέρες όταν ο καιρός το επιτρέπει μπορείτε να πάρετε το γεύμα σας σε ένα πάρκο. Αν είναι να φάτε ένα γεύμα με υψηλότερες θερμίδες, ας τις φάτε έχοντας και λίγη οικογενειακή φυσική δραστηριότητα.

Πολλές οικογένειες θέλουν να τρώνε σπίτι, αλλά δεν έχουν χρόνο για να μαγειρέψουν. Έτσι παίρνουν από τα σούπερ-μάρκετ τα φαγητά σε πακέτο. Mπορείτε και εσείς να αγοράζετε φαγητά σε πακέτο, απλά θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή να κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές (όπως κοτόπουλο-γαλοπούλα με ρύζι ή λαχανικά στον ατμό, γεμιστά, μακαρόνια με σάλτσα λαχανικών, φιλέτο κρέατος με πατάτες στο φούρνο, σπανακόπιτα) και φυσικά αυτό να μη γίνεται συστηματικά.

Eπίσης, όταν θα παραγγέλνετε από έξω φαγητό, πρέπει πάλι να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα τρόφιμα που θα παραγγείλετε. Μπορείτε να ζητάτε σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλο και όχι χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι, αλλά χωρίς πατάτες τηγανητές.

Επιπλέον, παραγγείλετε μαζί και μια σαλάτα και κάντε συμφωνία με το παιδί σας να καταναλώσει έστω και 2-3 πιρουνιές. Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε μια μικρή μερίδα κοτόπουλο με ρύζι ή πατάτες βραστές ή στο φούρνο ή ακόμα καλύτερα με σαλάτα (λαχανικά ωμά ή στον ατμό).

Στην περίπτωση της πίτσας ζήτηστε μια με λεπτή ζύμη, λίγο τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα και άλλα λαχανικά και αποφεύγετε όσο περισσότερο γίνεται τα πολλά τυριά και αλλαντικά. Όταν παραγγέλνετε ζυμαρικά, να προτιμάτε τις απλές κόκκινες σάλτσες με μπαχαρικά και να αποφεύγετε τις άσπρες σάλτσες και την κρέμα γάλακτος.

Και στις δύο περιπτώσεις (πίτσα, ζυμαρικά) συνοδέψτε το φαγητό με λίγη σαλάτα και όχι κάποιο σκορδόψωμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα