Γράφει η Ελίζα Τζιόβα, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος.


Ζούμε στην εποχή που ακόμη και το φαγητό περνά από ενδελεχή οικονομικό προϋπολογισμό. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς πώς θα μπορούσε να κάνει θρεπτικά και χορταστικά γεύματα εξοικονομώντας χρήματα και σίγουρα χωρίς να στερείται γεύσης.

Η λύση στο ψυγείο μας και όχι μόνο

Η λύση για θρεπτικά και οικονομικά γεύματα βρίσκεται στο ψυγείο και το ντουλάπι μας. Τρόφιμα όπως το τυρί ακόμη και σήμερα αποτελούν βασικές παραδοσιακές επιλογές που φιλοξενούνται στο ψυγείο και στο τραπέζι μας καθημερινά.

Παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, φωσφόρου, ασβεστίου, βιταμίνης Α και Β, ενώ στο τυρί μειωμένων λιπαρών συναντούμε και λιγότερα κορεσμένα λίπη και θερμίδες. Αντίστοιχα, πολύ συχνά συμβαίνει να βρίσκονται στο ψυγείο μας περισσεύματα της προηγούμενης ημέρας, ενώ τρόφιμα όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, όσπρια και ρύζι αποτελούν βασικές σταθερές στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Κι έτσι μόλις συγκεντρώσαμε τα βασικά συστατικά του menu 2 ή και 3 ημερών της εβδομάδας. Πώς;

Συνδυάστε τα! Το μαγειρεμένο κρέας, το λαδερό και οι πατάτες που απέμειναν από τη χθεσινή ημέρα αποτελούν τη βάση για να παρασκευάσουμε εκρηκτικά γευστικά μενού συνδυάζοντάς τα με τυρί και χρησιμοποιώντας ως βάση τα όσπρια και τα δημητριακά.

Σκεφτείτε λοιπόν την επόμενη φορά που θα απομείνει κιμάς από τα μακαρόνια να φτιάξετε μια γρήγορη και υγιεινή πίτσα ή σουφλέ με βάση την πατάτα ή το ψωμί, γέμιση τον κιμά και στην κορυφή cheddar χαμηλών λιπαρών. Αντίστοιχα, συνδυάστε το χθεσινό μπριάμ με τριμμένο τυρί μειωμένων λιπαρών και ενώστε το με ζυμαρικά, φτιάχνοντας ένα απίθανο μεσογειακό σουφλέ.

Ενώ για βραδινό μπορείτε να συνδυάσετε το ψάρι που περίσσεψε από το μεσημέρι με τη σαλάτα σας μαζί με ένα κομμάτι μοτσαρέλα με μειωμένα λιπαρά.

Συνδυάζοντας λοιπόν τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας όπως τα δημητριακά (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι) και τα λαχανικά που δεν επιβαρύνουν κατά πολύ την τσέπη μας, με παραδοσιακά τρόφιμα που χαρίζουν γεύση και υψηλή θρεπτική αξία στη διατροφή μας όπως το τυρί και τα περισσεύματα προηγούμενων ημερών μπορούμε να 'μεταμορφώσουμε' το φαγητό μας διατηρώντας γεμάτες τις τσέπες μας, αλλά και τα στομάχια σας!

Καλή επιτυχία!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα