Το μαύρισμα αποτελεί μία φυσιολογική προστασία του δέρματος απέναντι στον ήλιο. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί την αυξημένη παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, η οποία παράγεται από τα μελανινοκύτταρα και δρα προστατευτικά απέναντι στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. 

Ουσιαστικά, δηλαδή το πολυπόθητο σοκολατένιο χρώμα του δέρματος, που όλοι θέλουν να έχουν το καλοκαίρι, οφείλεται στην μελανίνη, που παράγεται για την προστασία από τον ήλιο.

Το ωραίο και κυρίως ασφαλές μαύρισμα μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή χρήση και εφαρμογή αντιηλιακής προστασίας με κρέμες, που δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και να υποτιμάμε.

Όσον αφορά στη διατροφή, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στο συνυασμό τροφών πλούσιων: α) σε ενισχυτές της μελανίνης, για την καλύτερη χρώση του δέρματος, β) σε αντιοξειδωτικά, για την προστασία και την καλύτερη συνοχή και επούλωσή του και γ) σε νερό, για την καλή ενυδάτωση και ελαστικότητά του.

Όσον αφορά στα καροτενοειδή, που είναι πρόδρομες ενώσεις της βιταμίνης Α, βρίσκονται σε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά, με πορτοκαλί, κίτρινο, αλλά και πράσινο χρώμα, όπως τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το καρπούζι, τις ντομάτες, τις πολύχρωμες πιπεριές, τις γλυκοπατάτες, το σπανάκι, το μπρόκολο. 

Οι χρωστικές αυτές αποθηκεύονται στην επιδερμίδα και επηρεάζουν ελαφρώς την απόχρωση του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν το δέρμα με την αντιοξειδωτική τους δράση, από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα, από την έκθεσή του στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τη βιταμίνη Α τη βρίσκουμε στα αβγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο βούτυρο, στο συκώτι, στα ιχθυέλαια και στα λιπαρά ψάρια και είναι βασική βιταμίνη για ένα υγιές δέρμα.

Ο χαλκός αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο, που περιέχεται στο συκώτι, στις σαρδέλες, σε θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς, αλλά και στα μανιτάρια και διεγείρει το ένζυμο της τυροσινάσης, που είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της μελανίνης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες περιέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς, στο κρέας, στα πουλερικά, στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά, βοηθάνε στην παραγωγή μελανίνης, στο ομοιόμορφο μαύρισμα, αλλά κυρίως στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

Το σελήνιο, που περιέχεται σε ψάρια, θαλασσινά, αυγά, κρέας και συκώτι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και δρα συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε, καθυστερώντας τη γήρανση του δέρματος.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο, που περιέχεται στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια και στο κρέας, συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης του εγκαύματος από το ήλιο.

Στα ισχυρά αντιοξειδωτικά, για την προστασία του δέρματος από τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και στην καλή ανάπλαση του, ανήκουν και τα φλαβονοειδή, που τα βρίσκουμε στο κόκκινο κρασί, στο πράσινο τσάι, στα σταφύλια, στο ελαιόλαδο και στο ρόδι.

Όσον αφορά στην ολοκληρωμένη προστασία του δέρματος έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας, η διατροφή πρέπει να περιέχει καλά φυτικά έλαια, όπως είναι το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε, που είναι αντιοξειδωτική και προλαμβάνει τη φωτογήρανση. 

Η έλλειψή της προκαλεί αφυδάτωση, ξηρότητα και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Η πρόσληψή της εξασφαλίζεται επιπλέον με κατανάλωση σολομού, αβοκάντο και αμυγδάλων.

Σημαντική βιταμίνη για την υγιή δομή, τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, αλλά και της αντιοξειδωτικής προστασίας του είναι και η βιταμίνη C, που είναι η βιταμίνη του κολλαγόνου. Είναι γνωστό ότι βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στο μπρόκολο και στις πιπεριές.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό στην καθημερινή πρακτική αποτελεί το νερό. Με την επαρκή πρόσληψη υγρών εξασφαλίζουμε την καλή ενυδάτωση του οργανισμού και της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της καλής συνοχής, αντοχής και ελαστικότητας του δέρματος, για μια πιο υγιή επιδερμίδα κάτω από την επίδραση του ήλιου. 

Εξασφαλίστε μια επαρκή πρόσληψη νερού καθημερινά, ανάλογα με τη σωματική σας διάπλαση και τη φυσική σας δραστηριότητα.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο

Πρωινό: 1 ποτήρι άπαχο γάλα + μούσλι με δημητριακά ολικής αλέσεως και καρύδια

Δεκατιανό: 1 χούφτα αμύγδαλα + 1 ροδάκινο

Ρόφημα: πράσινο τσάι

Μεσημεριανό: Ψάρι ψητό με λεμόνι και σαλάτα εποχής, με ελαιόλαδο και ψωμί ολικής αλέσεως

Απογευματινό: Φρουτοσαλάτα με καρπούζι, ροδάκινο, βερίκοκο, ακτινίδιο, φράουλες και λίγο καρύδι ή αμύγδαλο τριμμένο και ρόφημα πράσινο τσάι

Βραδινό: Ομελέτα με 2 αυγά και πολύχρωμες πιπεριές και σαλάτα από καρότο και μπρόκολο με ελαιόλαδο και λεμόνι

Προ ύπνου: 1 ροδάκινο

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD