Γράφει η Ελίζα Τζόβα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

'Όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν' στη λαϊκή αγορά, εσείς όμως πρέπει να είστε ιδιαίτερα εκλεκτικοί στην επιλογή των καλοκαιρινών φρούτων που θα βάλετε στο καλάθι σας. Αλήθεια, τι πρέπει να προσέξετε;

Καρπούζι: Επιλέξτε ένα καρπούζι με συμμετρικό σχήμα, χωρίς χτυπήματα και που είναι σχετικά βαρύ για το μέγεθός του. Φροντίστε η «σάρκα» του να μην είναι ούτε πολύ θαμπή, ούτε ιδιαίτερα λαμπερή και να έχει πάνω της ένα κίτρινο σημείο, το οποίο επιδεικνύει πως το καρπούζι ακουμπούσε στο έδαφος όταν ωρίμαζε. Επίσης διαλέξτε καρπούζι που το κοτσάνι του είναι πράσινο. Φροντίστε να το καταναλώσετε ώριμο, αφού έτσι θα είναι μεγαλύτερη και η διαθεσιμότητά του σε θρεπτικά συστατικά.

Φράουλα: Φροντίστε οι φράουλες που θα επιλέξετε να έχουν κόκκινο ζωηρό χρώμα, καθώς οι πράσινες και κίτρινες θεωρούνται άγουρες. Κοιτάξτε επίσης το μίσχο τους. Όταν είναι πράσινος και φρέσκος αυτό σημαίνει πως είναι φρέσκιες και οι φράουλες. Διατηρήστε τες στο ψυγείο και καταναλώστε τες μέσα σε διάστημα τριών ημερών μέχρι και μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα τις αγοράσετε.

Ροδάκινα: Αποφύγετε την αγορά υπερώριμων ροδακίνων, καθώς τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι δεν έχουν φυλαχτεί σε σωστές συνθήκες συντήρησης. Ανάλογα πάντα με την ποικιλία τους ισχύει ότι όσο πιο κόκκινο είναι το ροδάκινο, τόσο πιο ώριμο είναι. Καλύτερο είναι να διαλέξετε ροδάκινα με κιτρινωπό χρώμα, απαλή υφή, έντονο άρωμα, χωρίς ατέλειες στο φλοιό τους και φροντίστε να είναι ελάχιστα μαλακά όταν τα πιέζετε.

Βερίκοκα: Είναι από τα φρούτα που αποκτούν το χρώμα τους λίγο πριν ωριμάσουν εντελώς, για το λόγο αυτό επιλέξτε βερίκοκα με χρυσαφί και πορτοκαλί χρώμα. Αποφύγετε να τα αγοράσετε εάν είναι ζαρωμένα και προτιμήστε βερίκοκα υγιή και καθαρά στην όψη, χωρίς κηλίδες, τρύπες και ζουλήγματα στο εξωτερικό τους. Στην περίπτωση που προτιμάτε και αγοράζετε ώριμα βερίκοκα φροντίστε να καταναλώσετε άμεσα.

Πεπόνι: Παρόλο που είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, κρίνοντας μόνο από την όψη, αν είναι νόστιμο και θρεπτικό, συνήθως το καλό πεπόνι μυρίζει από μακριά! Επιλέξτε σχετικά ώριμα πεπόνια, βαριά και με έντονη οσμή. Πριν το αγοράσετε, πιέστε το πεπόνι στο κάτω μέρος του. Αν είναι πολύ σκληρό σημαίνει ότι είναι άγουρο και θα πρέπει να το διατηρήσετε μερικές ακόμη μέρες στο ψυγείο μέχρι να ωριμάσει.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα