Ποια τρόφιμα έχουν μπει στην μαύρη διατροφική μας λίστα λόγω της κακής τους φήμης; Μήπως αρνείστε πεισματικά να απολαύσετε μια κουταλιά φυστικοβούτυρο για πρωινό, επειδή είναι παχυντικό; Μήπως αποφεύγετε τα αυγά, επειδή φοβάστε για την χοληστερίνη σας; Ώρα να καταρρίψουμε μερικούς άσχημους διατροφικούς μύθους. 

Φυστικοβούτυρο

Φήμη: Είναι πολύ παχυντικό.
Τα καλά νέα: Ναι, το φυστικοβούτυρο έχει λιπαρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παχαίνει. Το πάχος έχει να κάνει με την κατανάλωση θερμίδων. Επίσης, ναι, το φυστικοβούτυρο έχει συγκεντρωμένες αρκετές θερμίδες, άρα δεν μπορούμε να το καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες. Μια κουταλιά όμως (με μόλις 90 θερμίδες) είναι αρκετή για να λάβουμε μια καλή δόση πρωτεΐνης και φυλλικού οξέος, μιας σημαντικής βιταμίνης του συμπλέγματος Β, η οποία βοηθάει στην παραγωγή νέων κυττάρων. Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλή επιλογή για χορταστικό πρωινό.

Αυγά

Φήμη: Απαγορευτική για την υγεία της καρδιάς η χοληστερίνη τους.
Τα καλά νέα: Η διατροφική χοληστερίνη (όπως αυτή που περιέχει ο κρόκος του αυγού), δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την χοληστερίνη του αίματος. Αυτό είναι δουλειά των κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Τα αυγά είναι εξαιρετικά χορταστικά, και με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ σωστή επιλογή για πρωινό για κάποιον που προσπαθεί να χάσει κιλά, καθώς μας διατηρούν χορτάτους για περισσότερη ώρα από κάποιο άλλο πρωινό με τις ίδιες θερμίδες. Και αποτελεί μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες πηγές πρωτεΐνης.

Μοσχάρι

Φήμη: Είναι γεμάτο κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.
Τα καλά νέα: Το μοσχαρίσιο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και σίδηρο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την σωστή οξυγόνωση του σώματος. Επιπλέον, δεν είναι όλα τα κομμάτια του μοσχαριού γεμάτα λιπαρά. Επιλέξτε μπριζόλες με έντονο κόκκινο χρώμα και όσο το δυνατόν λιγότερο ορατό λίπος.

Σοκολάτα

Φήμη: Πολλά λιπαρά, πολλή ζάχαρη, πολύ κακή για την υγεία.
Τα καλά νέα: Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, βοηθά στην διαχείριση του άγχους ρίχνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης. Φροντίστε, φυσικά, να μην το παρακάνετε – εξακολουθεί να έχει αρκετές θερμίδες.

Πατάτες

Φήμη: Έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι αυξάνουν απότομα το σάκχαρο.
Τα καλά νέα: Οι πατάτες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών (ειδικά οι φλούδες τους), καλίου και βιταμίνης C. Επιπλέον, ο γλυκαιμικός τους δείκτης δεν μετράει, όταν οι πατάτες είναι μέρος ενός μεγαλύτερου γεύματος. Με λίγο ελαιόλαδο, ας πούμε, ο γλυκαιμικός τους δείκτης πέφτει, καθώς τα λιπαρά του λαδιού βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τους υδατάνθρακες.

Ξηροί καρποί

Φήμη: Τόσα. Πολλά. Λιπαρά.
Τα καλά νέα: Οι ξηροί καρποί είναι όντως γεμάτοι λιπαρά – τα καλά λιπαρά, που ο οργανισμός μας χρειάζεται για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Είναι, επίσης, γεμάτα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά που βοηθούν πρακτικά κάθε σημείο του σώματός μας. Και, φυσικά, προσέχουμε τις μερίδες μας, καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες.

Ψωμί

Φήμη: Τι άλλο; Κακοί υδατάνθρακες.
Τα καλά νέα: Το ψωμί δεν είναι κακό. Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι, και γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να το καταναλώνουμε με μέτρο, ή να προτιμούμε το ολικής άλεσης.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας