Το να είσαι άρρωστος, ακόμα και όταν είσαι στο σπίτι σου, στο κρεβάτι, δεν είναι διασκεδαστικό. Ο συνδυασμός των πόνων του σώματος, του πυρετού και της ρινικής συμφόρησης μπορεί να είναι αρκετός για να κάνει κάποιον να αισθάνεται άσχημα.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες στο σπίτι που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας και να σας επαναφέρουν στο φυσιολογικό. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε άρρωστος μετά από μερικές εβδομάδες, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, έχετε γρήγορο καρδιακό παλμό, αισθανθείτε ότι θα λιποθυμήσετε ή βιώσετε άλλα σοβαρά συμπτώματα, λάβετε ιατρική βοήθεια νωρίτερα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε τι φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας.

Κοτόσουπα

Η σούπα κοτόπουλου μπορεί να μην είναι θεραπεία, αλλά είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν είστε άρρωστοι. Η έρευνα δείχνει ότι η απόλαυση ενός μπολ με σούπα κοτόπουλου με λαχανικά, που παρασκευάζεται από το μηδέν μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση των ουδετερόφιλων στο σώμα σας. Τα ουδετερόφιλα είναι ένας κοινός τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τη μόλυνση. Όταν κινούνται αργά, μένουν πιο συγκεντρωμένα στις περιοχές του σώματός σας που απαιτούν  περισσότερη ίαση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σούπα κοτόπουλου ήταν αποτελεσματική για τη μείωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, ειδικότερα. Η σούπα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο έχει επίσης μεγάλη θρεπτική αξία και σας βοηθά να ενυδατωθείτε. Είναι μια καλή επιλογή, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε.

Τζίντζερ

Τα οφέλη για την υγεία της ρίζας τζίντζερ έχουν αναφερθεί εδώ και αιώνες, αλλά τώρα έχουμε επιστημονικές αποδείξεις για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Μερικές φέτες ακατέργαστης ρίζας τζίντζερ σε βραστό νερό μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλύνετε τον βήχα ή τον πονόλαιμο. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να αποτρέψει τα αισθήματα της ναυτίας που συχνά συνοδεύουν τη γρίπη. Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο 1 γραμμάριο τζίντζερ μπορεί να "ανακουφίσει την κλινική ναυτία από διάφορες αιτίες".

Πιείτε ένα αφέψημα τζίντζερ σήμερα και αρχίστε να αισθάνεστε τα χαλαρωτικά οφέλη του.

Μέλι

Το μέλι έχει ποικίλες αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το μέλι στο τσάι με λεμόνι μπορεί να διευκολύνει τον πονόλαιμο. Η έρευνα δείχνει ότι το μέλι είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βήχα. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση στα παιδιά 10 γραμμαρίων μέλι κατά την κατάκλιση μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του βήχα. Τα παιδιά φέρονται να κοιμούνται πιο ήρεμα, γεγονός που συμβάλλει επίσης στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Δεν πρέπει ποτέ να δώσετε μέλι σε παιδί ηλικίας μικρότερη του ενός έτους, καθώς συχνά περιέχει σπόρια του κλωστηριδίου Clostridium botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση.  Παρόλο που είναι συνήθως αβλαβή για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών δεν είναι σε θέση να τα καταπολεμήσει.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει την σύνθετη αλικίνη, η οποία μπορεί να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η προσθήκη συμπληρώματος σκόρδου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κρυολογήματος. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ίσως ακόμη και να σας βοηθήσει να αποφύγετε να αρρωστήσετε εξ’αρχής.

Πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες σχετικά με τα πιθανά οφέλη της σκόνης από το σκόρδο. Εν τω μεταξύ, η προσθήκη περισσότερων σκόρδων στη διατροφή σας πιθανώς δεν θα βλάψει.

Echinacea-Εχινάτσια

Οι ντόπιοι Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει το βότανο και τη ρίζα του φυτού Echinacea για τη θεραπεία λοιμώξεων για περισσότερα από 400 χρόνια. Τα ενεργά συστατικά του περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, χημικές ουσίες που έχουν πολλές θεραπευτικές επιδράσεις στο σώμα. Για παράδειγμα, τα φλαβονοειδή μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Η έρευνα για την αποτελεσματικότητα του βοτάνου στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης έχει μπερδευτεί. Ωστόσο, μια ανασκόπηση υποδεικνύει ότι η λήψη εχινάκειας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό. Μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Εάν είστε ένας υγιής ενήλικας, σκεφτείτε να πάρετε 1 με 2 γραμμάρια ρίζας ή βότανο εχινάκειας ως τσάι, τρεις φορές την ημέρα, για όχι περισσότερο από μία εβδομάδα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα σας και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μαζί με limes, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φυλλώδη λαχανικά και άλλα φρούτα και λαχανικά, τα λεμόνια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Η προσθήκη φρέσκου χυμού λεμονιού στο ζεστό τσάι με μέλι μπορεί να μειώσει το φλέγμα όταν είστε άρρωστος.

Ενώ αυτά τα ποτά μπορεί να μην σας απαλλάξουν από το κρύωμα εξ ολοκλήρου, μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τη βιταμίνη C που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η λήψη αρκετής βιταμίνης C μπορεί να ανακουφίσει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και άλλες ασθένειες.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι "φιλικά" βακτήρια και μαγιά που βρίσκονται στο σώμα σας, από μερικά τρόφιμα και συμπληρώματα. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το έντερο και το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και η έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα να αρρωστήσετε από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!