Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Κολούμπια στη Ν. Υόρκη, η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένισης - ένα στάδιο ανάμεσα στη φυσιολογική γήρανση και την άνοια - ή της μετάβασης από ήπια γνωστική εξασθένιση σε νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ‘Μεταξύ των συμπεριφοριστικών χαρακτηριστικών, η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αιτία και την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ’.

Προηγούμενες μελέτες έχουν παρουσιάσει χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ μεταξύ εκείνων που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή, που χαρακτηρίζεται από υψηλές προσλήψεις ψαριών, λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, δημητριακών και ακόρεστων λιπαρών οξέων, χαμηλών προσλήψεων γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και κορεσμένων λιπών και μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Στη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες υπολόγισαν ένα σκορ για την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή μεταξύ 1.393 ατόμων χωρίς τα γνωστικά προβλήματα και 482 ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένιση. Κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 4.5 ετών παρακολούθησης, 275 από τα 1.393 άτομα που δεν είχαν ήπια γνωστική εξασθένιση ανέπτυξαν αυτή την κατάσταση.

Συγκριτικά με το ένα τρίτο που είχε τα χαμηλότερα σκορ για την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, το ένα τρίτο με τα υψηλότερα σκορ για την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή είχε έναν 28% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει ήπια γνωστική εξασθένιση και το ένα τρίτο στη μέση ομάδα για την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή είχε 17% χαμηλότερο κίνδυνο.

Μεταξύ των 482 με την ήπια γνωστική εξασθένιση στην αρχή της μελέτης, 106 ανέπτυξαν νόσο Alzheimer κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 4.3 ετών παρακολούθησης. Επίσης, η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για αυτήν την μετάβαση.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων με τα υψηλότερα σκορ για την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή είχε 48% λιγότερο κίνδυνο και εκείνοι στο μέσο ένα τρίτο προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή είχαν 45 % λιγότερο κίνδυνο από το ένα τρίτο με τα χαμηλότερα σκορ.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συνολικά την υγεία των αιμοφόρων αγγείων ή να μειώσει τη φλεγμονή, παράγοντες που σχετίζονται με την ήπια γνωστική εξασθένιση.

Επίσης, συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής ή τρόφιμα όπως το αλκοόλ, το ψάρι, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων, μπορεί ενδεχομένως να έχουν οφέλιμη επίδραση στην ήπια γνωστική εξασθένιση ή τη μετατροπή της σε νόσο Αλτσχάιμερ.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν το ρόλο αυτού ή άλλων διαιτητικών παραγόντων στην ανάπτυξη της γνωστικής εξασθένισης και της νόσου Alzheimer.

 

 Προσαρμογή: Επιστημονική ομάδα δια..της Τροφής

 

Πηγές:
Journal reference: 1. Nikolaos Scarmeas; Yaakov Stern; Richard Mayeux; Jennifer J. Manly; Nicole Schupf; Jose A. Luchsinger. Mediterranean Diet and Mild Cognitive Impairment. Arch Neurol., 2009; 66 (2): 216-225 [link] Bottom of Form.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα