Γράφει η Κονδάκη Κατερίνα, MSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το λίπος είναι ένα βασικό συστατικό που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Με μερικές έξυπνες επιλογές στον τρόπο διατροφής σας, θα μπορούσατε να μειώσετε την πρόσληψη 'κακής' ποιότητας λιπαρών, όπως τα κορεσμένα, και να στραφείτε στα λεγόμενα 'καλά' λιπαρά που δρουν προστατευτικά για την υγεία.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Κρέας; Σκεφτείτε άπαχα!

Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος ή πουλερικών, όχι απαραίτητα γαλοπούλα, που να είναι απαλλαγμένα από την πέτσα, προκειμένου να μειώσετε τη διαιτητική πρόσληψη 'κακού' κορεσμένου λίπους. Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας σας, ιδανικά πριν το μαγείρεμα, διαφορετικά από το πιάτο σας.

Επιλέξτε τα σωστά συνοδευτικά

Πολλές φορές σε ένα εστιατόριο μας ρωτούν με τι να συνοδέψουμε το κρέας ή το ψάρι που μπορεί να έχουμε διαλέξει. Τα βραστά ή/και ψητά λαχανικά, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορούν να αποτελέσουν 'ασφαλείς' και νόστιμες επιλογές, σε αντίθεση για παράδειγμα με τα ζυμαρικά που είναι γεμιστά με τυρί ή κρέας, αλλά και με τον πουρέ πατάτας που συνήθως παρασκευάζεται με πλήρες γάλα και ζωικό βούτυρο, που περιέχουν σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμος.

Πολύ συχνά επίσης, τα διάφορα dressings και οι σάλτσες που παίρνουν θέση στο πιάτο μας μπορεί να ανεβάσουν αρκετά τη θερμιδική του αξία, αλλά και την κατά λίπος σύστασή του. Για το λόγο αυτό επιλέξτε κόκκινη σάλτσα ντομάτας αντί για κρέμα γάλακτος και ζητήστε από το σερβιτόρο να σας σερβίρει ξεχωριστά το dressing από τη σαλάτα ή τις πατάτες σας, ώστε να καταναλώσετε τελικά μικρότερη ποσότητα.

Πίτσα και σουβλάκι, επιτρέπονται;

Το ένα μόνο κομμάτι πίτσας θα μπορούσε να περιέχει 10 γραμμάρια λιπαρών και 4.4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ανάλογα πάντα με τις 'πρώτες ύλες' που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της. Επειδή όλοι γνωρίζουμε πως είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς, μπορείτε να παραγγείλετε πίτσα μαργαρίτα με άπαχα τυριά και λαχανικά ή ένα σουβλάκι με καλαμάκι κοτόπουλο, αλάδωτη πίτα και με λίγο τζατζίκι ή σος.

Εναλλακτικά μπορείτε να παρασκευάσετε σπιτικό junk food χρησιμοποιώντας άπαχα κρέατα, τυριά μειωμένων λιπαρών και να τα απολαύσετε με μέτρο και χωρίς ενοχές.

Επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αν επιλέγετε, όμως, καθημερινά να καταναλώνετε γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λαμβάνετε και μια μεγάλη δόση κορεσμένων λιπαρών.

Επιλέξτε ημιαποβουτυρωμένα γάλατα ή/και γιαούρτια και συνδυάστε τα με δημητριακά ολικής αλέσεως και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Έξοδος για.. σινεμά;

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ποπ κορν, και ειδικά αν παρασκευάζονται με πολύ αλάτι και ζωικό βούτυρο όπως στους κινηματογράφους, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερόλης του αίματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νάτσος, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνοδεύονται από ντιπ λιπαρών τυριών.

Αντίθετα, το σπιτικό ποπ κόρν, χωρίς αλάτι και ζωικό βούτυρο, περιέχει φυτικές ίνες και αποτελεί ένα καλό σνακ, ενώ μπορείτε ακόμη να επιλέξετε λεπτοκομμένες πατάτες ψημένες στη λαδόκολλα, σε συνδυασμό με κάποια σος από ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι.

Ξέρετε ότι.. Τα τροπικά τρόφιμα όπως η καρύδα, το λάδι καρύδας και το βούτυρο από κακάο είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς και τη χοληστερόλη σας; Για παράδειγμα, η καρύδα περιέχει 69% κορεσμένα λιπαρά και το βούτυρο κακάο 60%.

Θυμηθείτε επίσης ότι τέτοιου είδους τρόφιμα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να οδηγήσουν στην καύση λίπους. 'Λιποδιαλυτική' μπορεί να θεωρηθεί μονάχα μία υγιεινή και ισορροπημένη υποθερμιδική διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας