Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, το οποίο προσλαμβάνεται μέσω της τροφής. Το πιο γνωστό όφελος της βιταμίνης Ε είναι η προστασία που μας παρέχει ενάντια σε τοξίνες, όπως αυτές της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, των παθήσεων των ματιών (όπως ο καταρράκτης), ο διαβήτης, αλλά και νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Τα οφέλη της βιταμίνης Ε πηγάζουν από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, τις ασταθείς ενώσεις που προκαλούν βλάβες στις κυτταρικές δομές. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυναμώνει όταν καταναλώνουμε βιταμίνη Ε. Ακόμα ένα σημαντικό όφελος αυτής της βιταμίνης είναι ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, όπως και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η βιταμίνη Ε αραιώνει το αίμα, που κι αυτό είναι ακόμα ένα σημαντικό όφελος για την υγεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα αιμοπετάλια δεν συσσωρεύονται. Επίσης, όταν έχουμε υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, βρισκόμαστε σε μικρότερο κίνδυνο να υποφέρουμε από ηλίαση, όπως και στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

Άλλη μία γνωστή ευεργετική ιδιότητα της βιταμίνης Ε είναι η φροντίδα που παρέχει στο δέρμα και τα μαλλιά μας, ξανά, λόγω των αντιοξειδωτικών της. Καθώς βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι, η βιταμίνη Ε καταπολεμά την κούραση και δυναμώνει τα τριχοειδικά τοιχώματα, τρέφοντας τα κύτταρα.

Η βιταμίνη Ε έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές συμπλήρωμα, σε μορφή ελαίου. Με τοπική χρήση στην επιδερμίδα, βοηθά στην ανάπλαση και την θεραπεία από το κάψιμο του ήλιου. Άλλη μία υπέροχη χρήση του ελαίου βιταμίνης Ε είναι πως χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην φροντίδα ουλών, ακμής και ρυτίδων, καθώς επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων. Για αυτό τον λόγο θεωρείται και πολύ καλό συμπλήρωμα για αντιγήρανση.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο