Κάθε ισοδύναμο φρέσκου φρούτου μας δίνει περίπου 60 θερμίδες, 15 γραμμάρια υδατανθράκων, ελάχιστες πρωτεΐνες, καθόλου λίπη και περίπου 2 γρ. φυτικών ινών.

Ας δούμε αναλυτικά αυτές οι 60-70 θερμίδες σε τι γραμμάρια φρούτων αναφέρονται:

Ανανάς: 1 φλιτζάνι
Αχλάδι: 1 μικρό (110 γρ)
Βερίκοκα: 4 ολόκληρα (150 γρ)
Γκρέιπφρουτ: ½ μεγάλο (330 γρ)
Δαμάσκηνα: 2 μέτρια (140 γρ)
Καρπούζι: 1 φέτα (380 γρ)
Κεράσια: 10-12 μεγάλα (85 γρ)
Mάνγκο: ½ μικρό (160 γρ)
Μανταρίνι: 2 μικρά (220 γρ)
Μήλο: 1 μικρό (120 γρ)
Μούρα: ½ φλιτζάνι
Μπανάνα: 1 μικρή (120 γρ)
Νεκταρίνι: 1 μέτριο (140 γρ)
Πεπόνι: (280 γρ)
Πορτοκάλι: 1 μικρό (180 γρ)
Ροδάκινο: 1 μέτριο (110 γρ)
Σταφίδες: 2 κουταλιές της σούπας
Σταφύλια: 17 μικρά (85 γρ)
Φράουλες: 1 φλιτζάνι

Ταυτόχρονα, τα φρούτα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες (β-καροτένιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ), ιχνοστοιχεία (κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο) και αντιοξειδωτικά (βιοτίνη, λουτεϊνη). Σχετίζονται άμεσα με την καλή μας υγεία και η αυξημένη κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, διαβήτη και υπέρτασης, καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων μας, προστασία των κυττάρων μας από τη γήρανση και άλλα.

Τα φρούτα περιέχουν κατά κύριο λόγο τον μονοσακχαρίτη φρουκτόζη, στον οποίο οφείλεται και η γλυκιά τους γεύση. Στα καλοκαιρινά φρούτα, η φρουκτόζη μπορεί να συνοδεύεται και από μικρότερες ποσότητες γλυκόζης (την κοινή ζάχαρη), αλλά η ύπαρξη των φυτικών ινών στο ίδιο τρόφιμο, καθιστά την απορρόφησή της αργή, με συνέπεια να μην δημιουργούνται υψηλές τιμές ζαχάρου στο αίμα.

Είναι γεγονός ότι τα φρούτα είναι τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (σάκχαρα). Ωστόσο, αναλογικά με τον όγκο τους και τον βαθμό κορεσμού της πείνας που προσφέρουν, περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες και μπορούν να μας παχύνουν μόνον εάν τα υπερκαταναλώσουμε. Τρία ή τέσσερα φρούτα την ημέρα είναι απαραίτητα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και σε καμία περίπτωση δεν θα μας παχύνουν, αφού θα μας προσφέρουν μόνο 180-240 θερμίδες.

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει τρόφιμο, πολύ περισσότερο φρούτο, που από μόνο του να ευθύνεται για το επιπλέον βάρος, καθώς και ότι ακόμη και φρούτα όπως οι μπανάνες, που συχνά κατηγορούνται ότι μας παχαίνουν, έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τρόφιμα όπως τα γλυκά.

Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ευχάριστα σαν σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας (για δεκατιανό ή απογευματινό), χορταίνοντάς μας, προσφέροντάς μας μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιταμινών
και ελάχιστες θερμίδες. Είναι πολύ καλύτερο για τους παραπάνω λόγους να προτιμάμε τα φρούτα σαν ενδιάμεσο σνακ ή σαν μέρος κάποιου κυρίως γεύματος (π.χ επιδόρπιο) αντί κάποιου άλλου τροφίμου, το οποίο θα είναι πιο επιβαρυμένο σε θερμίδες, λίπος και αλάτι (π.χ κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπάρα δημητριακών, κριτσίνι, κρακεράκια, μπισκότα, κουλουράκια).

Συνοψίζοντας λοιπόν, τρώγοντας κανονικά τα ισοδύναμα των φρούτων όπως τα αναφέραμε παραπάνω, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να παχύνετε! Οπότε, μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα τα φρούτα, προκειμένου να προσφέρετε στον οργανισμό σας ενυδάτωση, ενέργεια και τόνωση. Μην ξεχνάτε μάλιστα πως πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν φρούτα σαν ενδιάμεσα γεύματα ή σαν μέρος ενός ελαφρού γεύματος, τείνουν να διατηρούν ή και να μειώνουν το βάρος τους, καθώς τα φρούτα θεωρείται ότι ενισχύουν τον κορεσμό λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία