Το νερό είναι το ίδιο σημαντικό με το οξυγόνο για τη διατήρηση της ζωής. Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει αρκετές εβδομάδες (4-6) χωρίς τροφή, αλλά η επιβίωση χωρίς νερό είναι αδύνατη πέραν της εβδομάδας. Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται και από τις δραστηριότητες αλλά και από το είδος της τροφής. Οι ανάγκες μας σε νερό αυξάνονται εξαιτίας της έντονης σωματικής δραστηριότητας στην εργασία ή την άθληση.

Επίσης σε περιόδους έντονης ζέστης και υγρασίας ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο νερό.Το ίδιο ισχύει σε περιόδους ασθένειας, π.χ. σε γαστρεντερίτιδες, εμπύρετες ιώσεις, παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος κ.ά. αλλά και κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.Πάντως, οι ειδικοί θεωρούν ότι η ελάχιστη ποσότητα νερού που θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά είναι ένα λίτρο, σε ειδικές περιπτώσεις όμως μπορεί να είναι πολύ περισσότερο.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους προτιμάμε το νερό είναι το ότι δεν προσθέτει θερμίδες, είναι χαμηλό σε νάτριο και δεν περιέχει λιπαρά, χοληστερόλη, ζάχαρη ή άλλα συστατικά που επιβαρύνουν θερμιδικά το άτομο. Αυτό σημαίνει ότι οι χυμοί ή το γάλα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό γιατί, εκτός από νερό, περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και θερμίδες.

Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες. Έρευνες στις ΗΠΑ -σε αναψυκτικά που διατίθενται εκεί- έδειξαν ότι τα αναψυκτικά όχι μόνον περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες καλίου, νατρίου και άλλων ηλεκτρολυτών, αλλά ορισμένα από αυτά περιείχαν επταπλάσιες ποσότητες γλυκόζης από αυτές που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Ο καφές και το τσάι προσφέρουν νερό, αλλά αυξάνουν τη διούρηση. Πρέπει μάλιστα να γνωρίζετε ότι τα ροφήματα με καφεΐνη, η οποία έχει διουρητική δράση, μπορεί να βοηθούν στην αφυδάτωση.

Ο οργανισμός έχει αναπτύξει ένα μηχανισμό που προειδοποιεί για το αν χρειάζεται νερό: Τη δίψα. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργεί λάθος αφού ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα παιδιά, τους ασθενείς όταν υπάρχει έντονη ζέστη και σε έντονη φυσική δραστηριότητα. Αν δεν καταναλώνουμε αρκετό, σε φυσιολογικές συνθήκες διψάμε.

Οι μηχανισμοί της δίψας όμως δεν λειτουργούν απόλυτα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα παιδιά, τους ασθενείς όταν υπάρχει έντονη ζέστη και σε έντονη φυσική δραστηριότητα. Για αυτό, η παρατηρικότητα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια: Για να ελέγχουμε αν πίνουμε αρκετά υγρά, παρατηρούμε τα ούρα μας. Μικρή ποσότητα με σκούρο χρώμα στα ούρα δείχνει ότι η κατανάλωση υγρών δεν είναι αρκετή. Στα βρέφη, η στεγνή πάνα είναι μια ένδειξη αφυδάτωσης.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management