Μπορεί ένα επιδόρπιο να είναι υγιεινό και να μην βάζει σε κίνδυνο την σωστή διατροφή μας; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι. Ένας κοινός μύθος σχετικά με τα γλυκά είναι πως πρέπει να τα αφαιρέσουμε εντελώς από την ζωή μας. Πέραν του ότι κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο στους περισσότερους, είναι προτιμότερο να ενσωματώσουμε μικρές μερίδες, και όχι συχνά. Άλλωστε, και μόνο η ιδέα του επιδορπίου είναι αυτή η μικρή ένοχη απόλαυση μετά το φαγητό. Υπάρχουν, όμως, τρόποι, να αφαιρέσουμε μεγάλο μέρος των ενοχών, και να φτιάξουμε γλυκά που δεν θα επιβαρύνουν την υγεία μας. Πάμε να δούμε μερικά μικρά μυστικά.

Ικανοποιήστε την όρεξή σας με ένα φρέσκο φρούτο εποχής. Μια τέλεια ιδέα για να σερβίρετε φρούτο σαν επιδόρπιο, ειδικά όταν έχετε καλεσμένους, είναι τα φρούτα σε καλαμάκι. Διαλέξτε μικρά φρούτα, όπως φράουλες η μούρα, ή κόψτε μεγαλύτερα φρούτα σε κομμάτια.

Προσέξτε πώς τρώτε. Θα απολαύσετε περισσότερο μερικές μικρές, γλυκές μπουκιές τρώγοντας αργά, παρά καταβροχθίζοντας μια ολόκληρη μερίδα.

Λιώστε λίγη μαύρη σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων, και βουτήξτε μέσα της μερικά φρούτα. Έτσι, θα πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες των φρούτων – και τις πολύ λιγότερες θερμίδες τους – και θα ικανοποιήσετε την όρεξή σας για κάτι πιο απαγορευμένο.

Δοκιμάστε μπαχαρικά. Η κανέλα, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει γλύκα σε ένα επιδόρπιο, χωρίς να χρειαζόμαστε τόση ζάχαρη.

Μοιραστείτε το γλυκό σας! Απολαύστε το με παρέα, μειώνοντας την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Όταν η συνταγή ενός γλυκού απαιτεί βούτυρο, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τουλάχιστον την μισή ποσότητα με μια πιο υγιεινή εναλλακτική, όπως ελαιόλαδο.

Το μέλι είναι μια καλή εναλλακτική της ζάχαρης.

Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής αλέσεως, τουλάχιστον εν μέρει, στην συνταγή σας.

Οι ξηροί καρποί είναι ένας υπέροχος τρόπος να κάνετε το επιδόρπιό σας πολύ πιο χορταστικό, και επίσης θα σας προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες, χωρίς πολλές περιττές θερμίδες.

Μην αισθανθείτε άσχημα αν μια στο τόσο ενδώσετε σε ένα “απαγορευμένο” επιδόρπιο. Φροντίστε μόνο η μερίδα σας να μην είναι τεράστια, και να το απολαύσετε αργά.

Επιμέλεια Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management