Γράφει ο Νίκος Μαρουδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ

Είναι δύσκολο να κατανοήσεις ακρότητες συμπεριφορών και μάλιστα Πανεπιστημιακών δασκάλων, Πανεπιστημιακών που, έχοντας εθιστεί στη μη εφαρμογή των νόμων, αρνούνται πρώτα να εφαρμόσουν το Νόμο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τώρα το Νόμο των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας που αφορά την απονομή του Τίτλου του Κλινικού Καθηγητή.

Μετά από ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ ημών των Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ και της Πανεπιστημιακής κοινότητας, καταλήξαμε στις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών Υγείας και Παιδείας (έχουν υπογραφεί από τον κ. Λοβέρδο και το σημερινό υπουργό Παιδείας τον κ.

Αρβανιτόπουλο, ΦΕΚ 1390/27-4-2012, Νόμος 4025/2011, Νόμος 2889/2011) όπου αναφέρονται κριτήρια, εκλεκτορικό σώμα, και απαραίτητα προσόντα για τον τίτλο του κλινικού καθηγητή.

Το παράδοξο είναι πως, ενώ φορέας απονομής του τίτλου είναι οι Ελληνικές Ιατρικές Σχολές – εκλεκτορικό Σώμα είναι 15 καθηγητές Α’ Βαθμίδας, προσόντα τα αντίστοιχα του αναπληρωτή καθηγητή, δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μόνο Συντονιστές Διευθυντές ΕΣΥ με 3ετή υπηρεσία σε τμήματα που εκπαιδεύουν και δίνουν ειδικότητα, να έχουν ήδη αξιολογηθεί μία φορά και να κατέχουν Διδακτορικό και ακόμα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν υπεύθυνα ότι θα προσφέρουν υπηρεσίες εκπαιδευτικές και επιστημονικές στον Φορέα που τους απονείμει τον τίτλο - εκείνοι όμως αντιδρούν!

Είναι άξιο απορίας γιατί! Αφού διασφαλίζονται με τη δική τους συμμετοχή στις κρίσεις, με δικά τους εκλεκτορικά σώματα και με προσόντα που κρίνονται και οι ίδιοι. Εμείς δηλαδή, ζητούμε έντιμες κρίσεις – αξιολογήσεις, ούτως ώστε οι καλύτεροι Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ, μέσω διαδικασιών των Ιατρικών Σχολών, να λαμβάνουν τον τίτλο του Κλινικού Καθηγητή.

Τι κρύβεται πίσω από την ΠΟΣΔΕΠ και την Κα Λυμπέρη, την απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ ή τις παρεμβάσεις των εκ Κρήτης Πανεπιστημιακών κ.κ Σταυρακάκη και Φιλαλήθη, και την Πρυτανεία των Αθηνών; Πιστεύουν ότι μόνο αυτοί διαθέτουν προσόντα καθηγητού; Ασφαλώς και κάνουν λάθος.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι αρκετοί αξιόλογοι Διευθυντές του ΕΣΥ έχουν βιογραφικά όχι μόνο ισότιμά τους αλλά και πολύ καλύτερα, ότι αυτοί οι γιατροί του ΕΣΥ εκπαιδεύουν το 85% των ειδικευομένων και δίνουν καθημερινώς τη μάχη στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία για τη νοσηλεία των συμπολιτών μας;

Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ τήρησε το λόγο της και υπήρξε το μοναδικό και ουσιαστικό στήριγμα των Πανεπιστημιακών για να έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου. Σταθήκαμε δίπλα τους και τους στηρίξαμε στη κρίση του ‘Αλεξάνδρα’.

Η εταιρεία μας είναι η μόνη στο ΕΣΥ που πιστεύει και στηρίζει την ισότιμη σχέση Πανεπιστημιακών και Ιατρών του ΕΣΥ. Λυπάμαι που μέρος των Πανεπιστημιακών αγνόησε ηθελημένα τη στήριξή μας προς αυτούς.

Είμαστε υποχρεωμένοι σαν εταιρεία, αφού οι ίδιοι κατέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση αλλά και την αναστολή έναρξης εφαρμογής του νόμου, να καταφύγουμε δικαστικώς για την άμεση εφαρμογή, την υποβολή μηνύσεων στις Ιατρικές Σχολές που αρνούνται να εφαρμόσουν ότι προβλέπει ο νόμος.

Επίσης, θα καταφύγουμε δικαστικώς για την ακύρωση άσκησης ιδιωτικού έργου των Πανεπιστημιακών εκτός νοσοκομείου, αφού παραβιάζεται η ισοτιμία εργασιακών σχέσεων Ιατρών ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών.

Θέλω, ωστόσο, να ευχαριστήσω αρκετούς Πανεπιστημιακούς που στηρίζουν και κατανοούν το θέμα για τη συμπαράστασή τους. Οι αντιδράσεις μας δεν τους αφορούν αλλά δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις Ιατρικές Σχολές και όσους συναδέλφους αρνούνται να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση των διαδικασιών απονομής του τίτλου του Κλινικού Καθηγητή.

ΥΓ. Θα παρακαλούσα την Κα Λυμπέρη να μας αποστείλει το καλύτερο βιογραφικό μέλους της ΠΟΣΔΕΠ- γενικού χειρουργού για να σας αποδείξουμε το αυτονόητο με ένα αντίστοιχο δικό μας!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]