Τα παιδιά που συμβιώνουν με καπνιστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πρώιμο εμφύσημα στην ενήλικο ζωή αν δεν καπνίζουν, επειδή ίσως οι πνεύμονές τους δεν ανακάμπτουν ποτέ εντελώς από το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα έχοντας υποβάλει σε αξονική τομογραφία 1.781 μη καπνιστές από 6 περιοχές των ΗΠΑ. Περίπου μισοί από αυτούς μεγάλωσαν σε σπίτια όπου υπήρχε τουλάχιστον ένας καπνιστής.

Η Gina Lovasi, του Πανεπιστημίου Columbia, δήλωσε ότι εντόπισε διαφορές στις αξονικές τομογραφίες των πνευμόνων των εθελοντών που σαν παιδιά ζούσαν στον ίδιο χώρο με έναν καπνιστή και σε αυτούς που ως παιδιά δεν συμβίωναν με καπνιστή.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες βλαβερές συνέπειες του καπνού είναι βραχυπρόθεσμες και ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η επίπτωση του καπνού στους πνεύμονες μπορεί ενδεχομένως να διατηρηθεί για δεκαετίες.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της έκθεσης στον καπνό σε παιδική ηλικία και της λειτουργίας των πνευμόνων. Η Lovasi σημειώνει ότι το εμφύσημα μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο ευαίσθητος δείκτης βλάβης σε σχέση με τη λειτουργία των πνευμόνων σε αυτή τη σχετικά υγιή ομάδα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’.

Πηγές:
‘American Journal of Epidemiology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι γυναίκες αισθάνονται ότι γερνούν πιο αργά από τους άνδρες [μελέτη]
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
400 σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα;