Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη το  2nd One-day Course in Interventional Pulmonology, με θέμα αυτή τη φορά την Ενδοσκοπική Αντιμετώπιση του Σοβαρού Πνευμονικού Εμφυσήματος.

Η ημερίδα αποτέλεσε τη συνέχεια των εξειδικευμένων ετησίων ημερίδων που διοργανώνει η Πνευμονολογική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού, με γνωστικό αντικείμενο τα σύγχρονα θέματα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας, η οποία, αναπτύσσεται ταχύτατα και αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση, όχι μόνο για τον πνευμονολόγο, αλλά και για τις ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται άμεσα, όπως, του παθολόγου, του χειρουργού θώρακα, του ακτινολόγου κλπ.

Η ημερίδα είχε ως κεντρική θεματολογία το πνευμονικό εμφύσημα σε ασθενείς με λειτουργική ζωντάνια οι οποίοι δεν μπορούν να εργαστούν ούτε να εξυπηρετήσουν τον εαυτό τους στις καθημερινές τους συνήθειες χωρίς τη χορήγηση οξυγόνου. Αφορμή για την πραγματοποίηση της ημερίδας με τη συγκεκριμένη θεματολογία στάθηκε η πρώτη επαναστατική θεραπευτική επέμβαση στη Βόρεια Ελλάδα σε ασθενή με σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα από τον Δρ. Ηρακλή Τιτόπουλο, Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και την ομάδα του.

Στη χώρα μας οι στατιστικές δείχνουν ότι το 8,5% του πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), δηλαδή περίπου 600.000 συμπολίτες μας. Από αυτούς το 1%, δηλαδή περίπου 5.000 ασθενείς, πάσχει από σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα, που επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής και κατ’ επέκταση την επιβίωση.

Στην ημερίδα αξιόλογοι Έλληνες και διεθνείς επιστήμονες με παγκόσμια αναγνώριση, μετέδωσαν τη γνώση και την εμπειρία τους πάνω στις επαναστατικές θεραπευτικές τεχνικές.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις