Μιχάλης Δωρής, Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Υπεύθυνος Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου ΥΓΕΙΑ

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) είναι μια σοβαρή νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προσβάλει τους καπνιστές. Το κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι η δύσπνοια –αφόρητη στα τελικά στάδια – και οι διαθέσιμες θεραπείες είναι τα εισπνεόμενα φάρμακα, αντιβιοτικά και συστηματικά κορτικοειδή στις παροξύνσεις, και η οξυγονοθεραπεία.

Μια ενδοσκοπική θεραπεία δίνει ελπίδες για καλύτερη ζωή στους πάσχοντες. Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται στο Βρογχοσκοπικό Εργαστήριο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της Χ.Α.Π. είναι η απόφραξη των αεραγωγών. Ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται με δυσκολία από τον πνεύμονα των ασθενών. Δε συμμετέχουν όλες οι περιοχές στον ίδιο βαθμό, αλλά οι πιο κατεστραμμένες, ειδικά στον υπότυπο της Χ.Α.Π., που ονομάζεται πνευμονικό εμφύσημα. Αυτές τις περιοχές στοχεύουμε να αποκλείσουμε με την ενδοσκοπική τοποθέτηση βαλβίδων εμφυσήματος.

Μέσω βρογχοσκοπίου τοποθετούμε στους βρόγχους  μικρές βαλβίδες, που αφενός αποφράσσουν τις πάσχουσες περιοχές από την κυκλοφορία του εισπνεόμενου αέρα, ευνοώντας αφετέρου τις «ζωντανές» περιοχές. Η επέμβαση διεξάγεται υπό μέθη.

Η μέθοδος εφαρμόζεται στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια και στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια –για πρώτη φορά στο «ΥΓΕΙΑ» από την ομάδα μας. Βρίσκεται εντός των διεθνών οδηγιών αντιμετώπισης του  σοβαρού εμφυσήματος.

Κάθε ασθενής με σοβαρό εμφύσημα θα πρέπει να εξετάζεται από τον Πνευμονολόγο του και προς αυτήν την κατεύθυνση. Η γνώμη του Επεμβατικού Πνευμονολόγου θα λάβει υπ’ όψιν τα συμπτώματα, τη σπιρομέτρηση, την αξονική τομογραφία θώρακος και τις συννοσηρότητες του πάσχοντος.

Επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν και αποτελούν το λόγο για τον οποίο ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 48-72 ώρες προς παρακολούθηση. Σημειωτέον δε, πως η μέθοδος είναι πλήρως αναστρέψιμη διότι οι βαλβίδες που δε γίνονται ανεκτές αφαιρούνται με εύκολο τρόπο ενδοσκοπικά.

Οι μαρτυρίες ανθρώπων που υπεβλήθηκαν σε επιτυχή τοποθέτηση βαλβίδων είναι εντυπωσιακές. Πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν το οξυγόνο και επανήλθαν σε μια γόνιμη ζωή.

Το Βρογχοσκοπικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ με εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό πρωταγωνιστεί στην εφαρμογή της ελπιδοφόρας αυτή μεθόδου πανελληνίως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα