Ισχυρότερες από ποτέ είναι οι ενδείξεις ότι η ρύπανση από τις βιομηχανίες, τις εξατμίσεις και την παραγωγή ενέργειας προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές και οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να αναπνέουν καπνό, ανακοίνωσε η Αμερικανική Εταιρία Καρδιολογίας.

Σωματίδια από καυσαέρια και καύση πετρελαίου είναι ο πιο σαφής ένοχος, ανακοίνωσε ερευνητική ομάδα.

Ο Dr. Robert Brook, από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ann Arbor, δήλωσε ότι τα σωματίδια φαίνεται πως αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο, προκαλώντας γεγονότα σε ευάλωτους ανθρώπους εντός ωρών έως ημερών από το αυξημένο επίπεδο έκθεσης, ακόμα και μεταξύ αυτών που αλλιώς θα ήταν υγιείς για αρκετά χρόνια.

Επισκόπηση σε έρευνες 6 ετών έδειξαν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι η ρύπανση βοηθά στη απόφραξη των αρτηριών και υπάρχει μικρή αλλά σταθερή σχέση μεταξύ της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στον πρόωρο θάνατο.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι το μήνυμα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι να προσπαθήσουν να ελέγξουν τους τροποποιήσιμους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, το διαβήτη και το κάπνισμα.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας δήλωσε ότι τα σωματίδια μπορεί ενδεχομένως να δρουν με πολλούς τρόπους, περιλαμβανομένης της πρόκλησης φλεγμονής. Είναι πιθανό ορισμένα πολύ μικρά σωματίδια ή χημικές ουσίες που ταξιδεύουν με αυτά να εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό και να προκαλέσουν άμεση βλάβη.

Η συγκεκριμένη αντίδραση μπορεί να αυξήσει τη θρόμβωση αίματος, να προκαλέσει βλάβη στα αγγεία και τη ροή αίματος, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να διαταράξει την κατάλληλη ηλεκτρική δραστηριότητα που μπορεί τελικά να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και θάνατο.

Η ερευνητική ομάδα συνιστά οι ηλικιωμένοι ή όποιος πάσχει από καρδιοπάθεια, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη να προσέχουν τις προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση. Ο Brook δήλωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να περιορίζουν την έκθεσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο μειώνοντας το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα των σωματιδίων είναι υψηλά και μειώνοντας το χρόνο που περνούν στην κίνηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως