Η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και η απώλεια βάρους μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν πολλούς εφήβους που παρουσιάζουν πονοκεφάλους να μειώσουν τον πόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μεγάλη νορβηγική έρευνα ανακάλυψε θετική σχέση μεταξύ των ανωτέρω τριών παραγόντων του τρόπου ζωής και των επαναλαμβανομένων πονοκεφάλων στους εφήβους.

Η διατήρηση υγιεινών συνηθειών θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των πονοκεφάλων των εφήβων και θα εμποδίσει τον πονοκέφαλο σε αυτούς που δεν τους εμφανίζουν ακόμα, δήλωσε ο Dr. Andrew D. Hershey, του Cincinnati Children's Hospital Medical Center.

Στην έρευνα, έφηβοι που κάπνιζαν, ασκούνταν λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα και ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους.

Από τους 5.800 εφήβους που εξετάστηκαν, 55% από αυτούς που είχαν τους τρεις βλαβερούς παράγοντες του τρόπου ζωής εμφάνιζαν συχνά πονοκεφάλους, σε σύγκριση με μόνο 25% που δεν είχαν κανένα αρνητικό παράγοντα.

Έφηβοι που είχαν δυο από τους αρνητικούς παράγοντες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες για εμφάνιση συχνών πονοκεφάλων, που κατηγοριοποιήθηκαν ως ημικρανίες στην έρευνα, τάσης ή πονοκεφάλων που δεν ταίριαζαν σε καμία κατηγοριοποίηση. Σημαντικό είναι, δήλωσε ο Hershey ο έφηβος να υιοθετεί υγιεινό τρόπο ζωής. Όσοι δεν τον ακολουθούν και είναι ευάλωτοι στον πονοκέφαλο θα υποφέρουν περισσότερο.

Οι πονοκέφαλοι είναι μεταξύ των 5 σωματικών παραπόνων των εφήβων και είναι συχνότεροι από το άσθμα, δήλωσε ο Hershey. Σε προηγούμενη έρευνα, ποσοστό 30 έως 40% των εφήβων εμφάνιζαν επαναλαμβανομένους πονοκεφάλους. Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’, ποσοστό 16% των μαθητών ήταν υπέρβαροι, 19% κάπνιζαν και 31% ασκούνταν λιγότερο από δυο φορές την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 13 έως 18 ετών, έδωσαν συνέντευξη σε νοσοκόμες, απάντησαν σε έρευνα σχετικά με τις συνήθειές τους και μετρήθηκε το βάρος και το ύψος τους. Ποσοστό 36% των κοριτσιών και 21% των αγοριών ανέφεραν εμφάνιση επαναλαμβανομένων πονοκεφάλων τον προηγούμενο χρόνο.

Η Dr. Kathleen Digre, του Πανεπιστημίου της Utah, σημειώνει ότι πέρασαν 13 χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκε η έρευνα και το πρόβλημα πιθανόν θα επιδεινωθεί τώρα επειδή έχουν αυξηθεί τα ποσοστά παχυσαρκίας. Σημειώνει ότι η παχυσαρκία συμβάλλει στη συχνότητα του πονοκεφάλου σε εφήβους και ενήλικες.

Η παχυσαρκία προάγει την φλεγμονή στο σώμα, σημειώνουν οι Digre και Hershey και έχει σχετιστεί σε προηγούμενες έρευνες με πόνο όλων των ειδών. Η παχυσαρκία πιέζει το αγγειακό και σκελετικό σύστημα, αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων και διαφόρων νόσων, εξηγεί η Digre.

Το μήνυμα για τους εφήβους, εξηγεί, είναι πως αν έχουν πονοκέφαλο θα πρέπει να κοιτάξουν τον τρόπο ζωής τους, να ασκούνται, να διακόψουν το κάπνισμα και να τρέφονται υγιεινά. Το ίδιο μήνυμα αφορά και όσους δεν έχουν πονοκέφαλο, προς αποφυγήν του. Έφηβοι με συχνούς πονοκεφάλους επίσης απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, πρόσθεσε.

Ακόμα και με υγιεινό τρόπο ζωής, ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν πονοκεφάλους επειδή η πάθηση εκτιμάται ότι έχει τη βάση της σε γενετικούς παράγοντες, αλλά θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να περιορίσουν τη συχνότητά τους, σημειώνει η ερευνήτρια.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα