Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ένα ζευγάρι γυαλιά υψηλής τεχνολογίας μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη μετατραυματικού στρες σε ανθρώπους και να βοηθήσει στη θεραπεία του.

Τα γυαλιά, γυαλιά ηλίου που είναι εξοπλισμένα με μικροσκοπικά φώτα που αναβοσβήνουν στη γωνία κάθε φακού, φαίνεται να δείχνουν πότε οι άνθρωποι επεξεργάζονται πληροφορίες με το δεξί ημισφαίριο. Αυτό είναι κάτι που τείνουν να κάνουν άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες και μπορεί να τους οδηγήσει να πιστέψουν ότι οι αναμνήσεις είναι πραγματικές και η πραγματικότητα αποτελεί ανάμνηση.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Open University στο Milton Keynes, της Βρετανίας, οι εθελοντές φορούσαν γυαλιά, ενώ άναβαν τα φώτα, το ένα μετά το άλλο.

Οι εθελοντές στη συνέχεια απάντησαν σχετικά με το ποιο φως άναψε πρώτο και οι ερευνητές μπόρεσαν να κατανοήσουν ποια πλευρά του εγκεφάλου χρησιμοποιούσαν περισσότερο οι συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν τη σειρά που άναβαν τα φώτα.

Άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες είχαν την τάση να επεξεργάζονται τις πληροφορίες χρησιμοποιώντας το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ υγιείς άνθρωποι επεξεργάζονταν την πληροφορία με τη λογική πλευρά, το αριστερό ημισφαίριο.

Ο Dr. Peter Naish του Open University, δήλωσε ότι τα γυαλιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επαναφέρουν τους ανθρώπους στην πραγματικότητα αν χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο British Science Association Festival του Πανεπιστημίου ’Αστον στο Μπέρμιγχαμ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή