Η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα και η γιόγκα φαίνεται πως διευκολύνει τις γυναίκες στη μετάβασή τους προς την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τους ερευνητές νέας μελέτης.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Behavioral Medicine,’ διενεργήθηκε σε 164 γυναίκες που παρουσίαζαν εξάψεις, νυχτερινό ιδρώτα και άλλα συμπτώματα που παρατηρούνται πριν την εμμηνόπαυση. Όπως φάνηκε από την έρευνα η ελαφριά άσκηση τύπου γιόγκα ή περπατήματος τις βοήθησε να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι υποχώρησαν τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου αλλά θετικό ήταν το εύρημα ότι οι γυναίκες παρατήρησαν βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης και της ικανοποίησης τους από τη ζωή. Τέσσερις μήνες μετά την εργασία οι γυναίκες δήλωσαν αυξημένα επίπεδα ικανοποίησης σε σχέση με τις γυναίκες που δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Ο Dr. Steriani Elavsky δήλωσε πως θα συνιστούσε την άσκηση στις γυναίκες αυτής της κατηγορίας λόγω της θετικής της επίδρασης στην ψυχολογική υγεία της γυναίκας .Σύμφωνα με τον ερευνητή χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί αν η ελαφριά άσκηση μπορεί να περιορίσει τα σωματικά συμπτώματα πριν την εμμηνό-παυση.

Ορισμένες εργασίες έχουν υποδείξει ότι ίσως η άσκηση που αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος να συμβάλλει στην εμφάνιση των εξάψεων, βραχυπρόθεσμα.

Αν και η γιόγκα δεν μείωσε τα σωματικά συμπτώματα, από την τελευταία αυτή εργασία φάνηκε ότι οι γυναίκες που κατόρθωσαν να ενισχύσουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα κατά τη διάρκεια της έρευνας κατάφεραν και να περιορίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό είναι ενθαρρυντικό καθώς η φόρμα είναι κάτι που μπορούν να αλλάξουν οι γυναίκες με το να επιλέγουν δραστηριότητες που ανεβάζουν τον καρδιακό ρυθμό τους.

Πηγές:
‘Annals of Behavioral Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας